JANUARI

  Domherren  (Pyrrhula pyrrhula) vars välbekanta utseende man träffar på främst om vintern; lever under häckningsperioden tyst och tillbakadraget. Både hanne och hona blir femton centimeter långa. Hannen är vackert rödfärgad på bröst och kroppssidor, hjässan och partiet runt näbben är svarta liksom stjärt- och vingpennor. Ryggen är grå medan övergumpen är lysande vit. Där hannen är röd är honan färgad milt grårosa. 

Domherren hör hemma i Europas skogar och i den asiatiska taigan ända till Kamtjatka och Japan. Både hannen och honan sjunger, men det är sällan man hör den knarrande, gnisslande sången. Locklätet, som utgörs av en melodisk vissling, hör man däremot ofta under vintern. I april börjar paret välja revir. Boet byggs vanligtvis i barrträd på några meters höjd och i det lägger honan fyra till fem ägg, som är blåaktiga med röda och grå fläckar. Ungarna matas av föräldrarna med insekter och frön och  lämnar boet efter tolv till femton dagar. Domherren livnär sig av mjuka växtdelar, knoppar och frön. Under vintern äter den gärna rönn- och oxelbär.

 Ur Den stora fågelboken av J. Hanzak

 


1/1 Det nya året inleds med sex minusgrader och grå himmel. Grannen ringer och önskar Gott nytt år. Tommy åker till Nävelsjö där Vetlandaornitologerna börjat bygga ännu ett fågeltorn.

7/1 Termometern visar minus tre grader och snön faller tätt. Det förefaller vara en dag för arbete inomhus. Jag går igenom mitt behov av fröer och skriver en beställning till Impecta. Vi tar en promenad till kyrkoruinen och ser efter hur många träd det är som skall beskäras. 

14/1 Då vi vaknar döljs trädgården av ett djupt snötäcke. Det enda som bryter det klara, vita och stilla är ett ensamt rådjursspår, som följer örtagången och försvinner in på ängen. Efter lunch lägger jag in vitlöksklyftor och kokar in falsk syltlök av den minsta potatislöken. Dessutom tillreder jag rosmarinhonung, kryddar saffransvinäger och silar plommonsnaps.  

21/1 Minus femton grader och klarblå himmel. Småfåglarna kretsar ivrigt runt fågelbordet då vi fyller på frö i mataren. Vi hänger ut fler talgbollar och ett rejält talgstycke. Hackspettarna kommer för att inspektera dagens meny och så gör även sparvhöken, till de övriga matgästernas fasa. Sår verbena.

Under kvällen kommer två rådjur fram till verandan och festar på borstnejlikorna. Katterna upprörs av fräckheten och från favoritplatsen i  fönstersmygen följer de marodörernas framfart i trädgården. 

25/1 I dag hämtar vi Susanne som skall följa med oss till Qvarnarps gård i Eksjö. Föreningen Sesam har fröbytardag och en hel del "läckerheter" byter ägare. Jag lyckas få tag i en del intressanta bönor och sallatssorter. Idéer och goda odlingstips utbyts av likasinnade. En trevlig dag avslutas med kaffe, te och hembakta rågbullar med en ljuvligt god plommonmarmelad. 

30/1 Mörka moln, kyla och snö präglar dagen då vi åker till veterinären med lille Pölsan, som skall kastreras. Vid hemkomsten är han tyst, vinglig på benen och matt. För en gångs skull får vi, Pölsemor och Mormor en lugn kväll.

 

Tillbaka