FEBRUARI

"Vid hamlingen reste vi upp en stege mot trädet eller också klättrade vi upp längs stammen. Med en såg skar vi av stammen, eller, om det var fråga om efterhamling, grenarna. Grenarna kvistades av och kvinnfolket band ihop kvistarna med björkvidjor till kärvar. De senare restes mot de avkvistade stammarna, där de fick stå utan tillsyn tills de blev nästan torra, då de togs in och lades på slindret. Korna tyckte mycket om lövkärvarna."

 

Ur "Sydsmåländsk natur" (1964)


1/2  Minus en grad och kramsnö. Vi hjälps åt att skotta väg fram till grinden, Lillstugan och vedboden. Tommy tar den tunga biten vid brevlådan och jag gör snöfritt vid fågelbordet. En tur till Gränslund, ca fyra kilometer, gör gott. Idag beställer Tommy en ny scanner så han kan använda inlämnade diabilder i VOK:s årsbok, som börjar ta form. Manusstopp är satt till den första mars så han ser fram mot ett intressant arbete under kommande veckor.

3/2 Sår tre arter ruta för utsättning i det fria. De kräver tydligen en köldperiod för att kunna gro. Tre kronärtskockor och tre kardoner är ovan jord. Tommy konfererar med tryckeriet och jag arbetar med vykortsmotiv. 

6/2 Snödropparna tittar fram vid jordkällaren. En tidig och kär vårhälsning. Sådd av stor sandlilja hamnar i kylskåpet för åtta veckor i noll till fyra plusgrader. Vi rensar i Lunden och får hjälp av Pölsan och hans mamma. Det har fallit en hel del grenar som förpassas till kompostkvarnen för flisning. Blåsippans ludna knoppar ligger redan på lur under björkarna och Stora Eken. 

9/2 Idag börjar Tommy hamla askarna vid kyrkoruinen. Min uppgift blir att släpa ris och lägga i högar så Claes kan forsla bort dem. Efter två timmar är två träd färdighamlade och det är dags för lunch. Jag upptäcker att verbenan har kommit upp. Det är små tunna stackare som knappast är synliga. Tvivlar på att de klarar sig. 

15/2 Vi tar paus från hamlingen och åker till Åsnen på örnsafari. Många skådare och en guide finns på plats då vi kommer fram. Trettio havsörnar och ett stort antal korpar kalasar på utlagd åtel. En praktfull syn då ett par örnar plötsligt lyfter och flyger över sjön. Solen tittar fram då vi slår oss ner på en bänk vid strandkanten och packar upp vår lunch. Hemfärden går i maklig takt och Tommy väljer att köra en mindre väg, som bjuder på vackra vyer av småländskt landskap då det är som bäst. 

17/2 Träden är färdighamlade, riset är undanröjt och vi känner oss nöjda med arbetet. På kvällen åker vi till Trollebo skogsgård och lyssnar på en välbesökt föreläsning om vildsvin. 

24/2 Till Vetlanda på årets bokrea. Köper frön hos Granngården och besöker biblioteket. Stannar till hos Susanne under hemfärden och dricker kaffe (som vanligt). Ett tillfälle till fröbyte.

27/2 Vi hämtar yngste sonen som vill vara på landet över helgen. Efter lunch krukar jag in lavendel och verbena, ynkligt små men ändå... 

I dag fyller Tommys mor nittiotvå år. Alla barnen och barnbarnen med partners firar hennes födelsedag med kaffe och hembakt ostkaka. En glad och trivsam kväll med blommor, presenter och fotografering av födelsedagsbarnet, som är trött men nöjd med sin dag. 

 

Tillbaka