APRIL

Där hade våren målat allting grönt med sina milda regn; det var så skönt och skickligt ordnat genom mänskohand i denna trädgård, att i alla land bland vackra parker denna tagit priset. Den stod tillbaka blott för paradiset.

Geoffrey Chaucer (1343 - 1400) ur Canterburysånger


1/4 Vårstädningen börjar i Örtagården. Trasiga rester av ålandsrot,  krusrenfana och balsamblad röjs undan. I färgväxternas kvarter får en del vejde och färgkulla stryka på foten. En hel del skyltar har flagnat och tas in för rengöring. Att bättra på målningen är ett arbete som ger ett gott synligt resultat.

5/4 Vi har samlat sly för att kunna fläta kanter runt landen. Tommy hugger och jag släpar samman vidjorna i högar, lagom stora att köra hem med skottkärra. Att fläta är roligt men ganska slitsamt. Efter nära fem timmar ger vi upp. Ett isande kallt regn jagar in oss i stugvärmen.

9/4 Plus fem grader och strålande sol. Vi åker till tryckeriet och hämtar VOK:s årsskrift. Det är alltid lika spännande att se det färdiga resultatet. Tommy kan vara nöjd med resultatet av sitt arbete. På hemvägen stannar vi till vid Smedbälgen för en stunds fågelskådning. Brun kärrhök, häger och en tutande rördrom kan vi glädjas åt. Årets första och enda semla avnjuts vid hemkomsten

12/4 Till Stora Fly där åtta spelande orrar gör oss den äran. Storspov och morkulla dyker också upp. Vi har en fantastisk utsikt över mossen och njuter i fulla drag av det naturen bjuder oss. Åter hemma blir det hårt arbete i trädgården. Vi flyttar lök, sockerrot och patientia. Tommy fotograferar en gräsulvslarv som lämnat sitt gömställe vid vedhögen. 

14/4 Klart väder och en plusgrad. Susanne ringer och talar om att Tommys yngsta dotter har nedkommit med en liten Minna. Tommy är naturligtvis en stolt och glad morfar åt släktens lilla nykomling. På kvällen är det möte med representanterna för Illharjens Dag. Ett trevligt evenemang som går av stapeln den sextonde maj.

17/4 I dag är det dags att faga ängarna i byn. Tommy går till kyrkoruinen där han räfsat ett par dagar nu. Jag är hemma och förbereder middagsmaten så vi kan äta tidigare. Jag plockar i ordning en back med växter som Dennis tar med sig hem till Yiming. Det är en blandning av kryddor, prydnadsväxter och köksväxter. Yiming väntar på att få fylla köksland och rabatter i deras nya trädgård.

21/4 Ännu en back med kryddväxter plockas samman till en tänkt födelsedagspresent. Roligt att våra örter uppskattas. Vi får e-post från en förtvivlad Susanne. Deras lille Keso är i alla katters himmel. Han blev bara ett år och två dagar gammal. Hela familjen är uppriven och sörjer sin glade vän och vi känner med dem. Keso föddes ju hos oss och vi följer våra katters liv så gott det går. 

24/4 Arbete i Sockenstugan. Det är dags att bära tegel. Mats och Tommy skall mura in vedspisen i köket. Jag städar i skafferi och skåp. En mängd spik, glasbitar och rostiga häftstift går i soporna. Spisen blir riktigt lyckad!

30/4 Valborgsmässoafton inleds med en tur till Skede där vi, under två timmar, vandrar utmed kanalen. Solen värmer och det doftar av balsampopplar och tibast. Väl hemma igen krukar jag in växter inför blomstervandringen vid Skede Kanal och Illharjens Dag. Tommy gör ett utkast till Evenemangskalendern angående De vilda blommornas Dag. 

Vi firar Valborg med majeld i kyrkängen, fyrverkeri, kaffe i Sockenstugan, lotterier och samspråk med goda vänner och grannar.

 

 

 

Tillbaka