MAJ

Namnet styvmorsviol dyker upp första gången i mitten på 1800-talet, och då i flera länder samtidigt. Man antar att det kommit till Nordeuropa från Sicilien där blomman redan på 1600-talet bar namnet Soggira et nora - svärmor och svärdotter. Det finns en sägen om styvmorsviolen som pekar på kronbladens färg och skulle förklara namnet. Det nedersta, stora bladet med ett stänk av gult är således styvmodern. Hon har länge levt väl, brett tjockt med smör på brödet och druckit mycket sötmjölk, därför har hennes hy fått den fina färgen. De två närmsta bladen är hennes egna döttrar, de är också något gula, modern har inte helt glömt bort dem utan givit dem av sin kost då och då. Men de två översta som är både bleka och blå, det är styvdöttrarna som varken fått sötmjölk eller smör utan fått nöja sig med den blå, slankiga mjölken.

Ur  Årets dagar  1976

 


1/5 Vi packar kaffekorgen och åker till Huseby där man förbereder sig inför sommaren. Det finns en hel del att titta på i köksträdgården och utanför växthuset har olika kryddplantor ställts fram för försäljning. Efter en kylslagen morgon tittar solen fram och vi tar en tur till Huseby-maden. Ett flertal spelande brushanar visar sig och vi är naturligtvis förtjusta åskådare. Efter en god lunch i det fria är det dags för hemfärden som går på, för oss, okända slingrande småvägar.

5/5 Körsbärsträden blommar! Det är vidunderligt vackert. Tänk om man kunde stanna tiden ett litet tag. I dag krukar jag om växter, alrunor, krusmalva och dårört behöver mer utrymme och rikare jord. Pölsan fångar en svart-vit flugsnappare som Tommy lyckas rädda. 

På kvällen har vi träff med botanisterna (15 personer) och färden går till Amnabro där Lars-Åke och Helen tar emot oss. De guidar oss genom vårfloran och vi gläds över en mängd vätterosor och undervioler. Våra värdar underhåller oss med spännande berättelser om platsen. Det är både skrock och sanna historier som vi får oss till livs. 

7/5 Blåsigt och mörka moln då vi åker till Dennis och Yiming och ser deras nya hus för första gången. Det är rymligt och ljust med en väl tilltagen trädgård. Vi har med oss en back växter som planteras ut. En mycket trevlig dag med glad samvaro och Yimings goda dumplings till middag. 

Kommer hem till längtande katter och en vackert grönskande örtagård. Tommy gör tidig kväll. Han är trött efter bilfärden till Värne-Åsaka och gårdagens botanistmöte i Nässjö. 

13/5 Helen och Lars-Åke hälsar på och hämtar kryddväxter. Tårtkalas hos Susanne och Hans som firar tjugoårig bröllopsdag. Lämnar in förslag till evenemangskalendern angående sommarens botaniska exkursioner. Det skall bli spännande att se vad det blir för resultat.

16/5 Illharjens dag där vi, tillsammans med Helen och Lars-Åke, representerar Vetlanda-botanisterna. Vår station är välbesökt och många barnfamiljer uppskattar vårt kärr och vår lilla äng som Tommy planterat på en stor bricka. 

21/5 Till Skede för blomstervandring längs kanalen och en liten tipsrunda där alla får priser i form av kryddväxter. På hemvägen hämtar vi yngste sonen som vill tillbringa några dagar på landet.

25/5 Sex plusgrader och tunga regnmoln. Vi har planterat kyrkogångsörter vid Sockenstugan och hjälpt grannarna att hitta ett nytt hem till deras myskankor. Hälsar på Susanne där jag fär fem exemplar av rödblommande bondböna. (England, red flowered, 1700-tal)! En fantastiskt rolig överraskning. Lovar att ge henne potatislök som tack.

27/5 Pölsan fyller ett år. Han firas med färsk strömming. Planterar ut broksalvia, ballongblomma, dofttobak och turkisk drakblomma. En flikfläder får plats i Häxans örtagård.

30/5 Det är tidig morgon och vi gör ett timslångt besök till ängsgläntan vid bäcken i Emhult och lyssnar till en sjungande rosenfink. Tommy och Bruno på fotosafari för Smålands floras räkning. Gunter och Lisbet tittar in för en pratstund och en kaffetår. När skymningen faller kommer igelkotten traskande och blir bjuden på kattmat. 

 

Tillbaka