JUNI

Junidagar solvarma 

Ljusklara nätter i Norden 

Rymden av dallrande toner genljuda från sångarnas skaror ... 

På mossbelupen skogsstig 

myrornas säkra kolonner syns tåga att draga till stacken 

Humlor i backslänten surra

Ur Skuggor och dagrar av Torin Hansson


2/6 Klockan är halv fem på morgonen. Det är sex plusgrader och en klarblå himmel.  Jag sitter i Örtagården och ser hur starungarna flyger ut från tre holkar. Luften fylls av en förväntansfull oro. Överallt myllrar det av liv. Under det gamla plommonträdet har brunnävorna slagit ut. Plantorna är inte särskilt stora men jag tror att efter den här växtsäsongen kommer de att fylla sin plats.

Åker till Högaberg med botanisterna och tittar på kransrams i ravinen. Dessutom har vi tillfälle att beundra mängder av jungfrulin i de blomrika ängarna. 

5/6 Alla ettåringar är planterade, lagern står i Örtagården och Afrikas lilja är på plats vid trappan. Dennis ringer; han har sprungit sitt första Stockholm-maraton. Jätteroligt, vi är imponerade. John tar studenten och Yang-yangs första år på Chalmers är slut. 

8/6 Vi tror att vi har hittat den rätta platsen för ett växthus. Drömmen är ett hus som är tillverkat av trä och målat i engelskt rött. Kontaktar byns husfabrik för kostnadsförslag. Under kvällen delar vi ut skrivna påminnelser om De vilda blommornas dag, till alla hushåll i Lemnhult. Meterologerna lovar uppehållsväder de närmaste dagarna så det är bara att hålla tummarna att prognosen slår in. Sätter flaskstarr i den handdrejade krukan, som står i brännvinslandet. Vi vattnar kyrkogångsörterna utanför Sockenstugan.

13/6 De vilda blommornas dag innebär en vandring genom Lemnhults hagar och ängar. Tommy guidade tjugosex intresserade personer i blommornas och gräsens värld. En alltigenom lyckad kväll, inga mygg, ljummen luft och fågelsång. Vi avslutade med gemensamt kaffe vid Kyrkoruinen.

15/6 Två besök i Örtagården samma dag. Vid den här tiden visar sig trädgården från sin bästa sida. Exkursion med Vetlandabotanisterna. 

18/6 Dennis cyklar Vättern runt. Vi åker till Hjo där vi övernattar i hällande regn. Arma cyklister! 

19/6 På morgonen träffar vi på Dennis vid matuppehållet i Hjo. Det har regnat hela tiden, säger han. Han är trött, frusen men vid gott mod och med krafter i behåll. Vi önskar honom lycka till. Solen bryter igenom då han fortsätter färden. Vi åker hem via Jönköping. Vid hemkomsten möts vi av en sjöblöt liten Pölsa. Det har kommit ca 30 mm i regnmätaren. Dennis ringer, han är i mål.

22/6 Tommy hittar fem fältgentiana i Lillängen. Så roligt, det är flera år sedan sist. I dag besöker vi Vitthults urskog och de gamla ängarna. Brevbäraren har med sig Växter i Linnés landskap och Flora Nordica. Jag kanderar kvanne.

25/6 Det blåser och regnar, med andra ord, typiskt midsommarväder. Ängsklockorna i skogsängen har slagit ut. Jag bakar en fransk chokladkaka som förning då vi åker till Susanne och Hans för att fira midsommar.

28/6 Tommys födelsedag, som vi firar med en resa till Omberg. Solen skiner och den hårda blåsten har mojnat. Vi äter födelsedagslunch, rökt Vättern-sik, bröd, ost och öl, och njuter av en vidunderlig utsikt över Vättern, vars vatten är skimrande blått. En dag att lägga i minnenas ask.

Tillbaka