JULI

betande boskap Julius, hömånad, haver 31 dagar. Dagen är 15 timmar och 31 minuter lång. Och solen löper uti Lejonet, och däruti från den 14 dag juli, intill den 14 dag augusti.

Hömånad säger

Nu skär jag rågen, åker hem mitt hö, Och det, som vått är, månd jag kringströ, Hundedagarne gå nu an med största makt, Därföre giver jag på min sundhet akt.

I denna månad skall man ingen stark drick eller purgants till sig taga; vakta dig för mycken sömn och svettebad, åderlåtande, hetan mat, och för okyskhet, men salvia drick; mjölk och sötost är sund. I Lejonet är gott att bygga hus, att lägga grundval, och att flytta uti hus. Vakta dig att du icke förer dig i nya kläder!

 

 "Den gamla svenska bondepraktikan"


2/7 Strålande sol och tolv plusgrader. I Skogsängen lyser fullt utslagna ängsklockor, inte många men dock. Under dagen möter Ulla, Inga och jag upp i  Sockenstugan och skurar köket i den gamla lärarbostaden, från golv till tak. Ett slitsamt men ändå trivsamt arbete. Tanken är att lärarbostaden skall fungera som utställningslokal under sommarens textilutställning, som vi ser fram emot med blandade känslor.

3/7 Till Fågelfors för årets långresa med Vetlanda botaniska sällskap. Vi blir väl omhändertagna och guidas av en mycket kunnig botanist från trakten. En allt igenom trevlig och berikande dag i en vacker och blomsterrik kulturbygd. 

8/7 Skurar golv i Sockenstugan, dammar föremålen i sockenmuseet och putsar fönster. Efter lunch besöker vi Erikshjälpen där vi fyndar gardiner och husgeråd  till lärarbostadens kök. 

13/7 Äntligen en tur i Örtagården. Regnet har öst ner, närmare 140 mm under ett fåtal dygn, men för tillfället är det uppehåll. Trädgårdssnäckor och åkersniglar frossar på grönskan, ulltistlarna är speciellt utsatta. Undrar varför de är så attraktiva. En aspfjäril har slagit sig ner på dörrmattan då vi går in. Den är inte så vanlig hos oss. I dag kanderar jag kvanne och placerar ut krukor med kryddväxter på ett bord som Tommy har ställt ut i Örtagården, inför Sesams besök. Nyper bladlöss på bondbönorna.

14/7 Med botanisterna till Skiregölen där hundratals mossnycklar står i full blom. Vi dricker kaffe i trädgården under glatt småprat och därefter en tur bland örterna, som är som finast den här tiden på säsongen.

17/7 Sesamträff i Örtagården. Kryddplantor och frön byter ägare, tips och funderingar delas och ett gäng källarspindlar flyttar till Aneby. Som vanligt serveras flädersaft och lavendelskorpor bredvid Oranieträdet intill kvarteret med kökskryddorna. Libbstickan, tre meter hög, skänker skugga då solen gassar som mest. Vinkar av nöjda besökare och lovar att skicka recept på lavendelskorpor.

21/7 Tio plusgrader och regn. Vi åker till Solbacken med Susanne och Hans för att hälsa på Dennis och Yiming. Vi blir bjudna på dumplings till middag och alla äter av hjärtans lust. Mätta och nöjda och efter att ha beundrat hus och trädgård, där vackra rosor står i full blom, styr vi kosan mot Vetlanda igen.    

24/7 Fjorton personer deltar i årets slåtter vid Kyrkoruinen och ängen. Här skall hållas bröllop med efterföljande fest i helgen så alla är ivriga att göra så fint som möjligt. En hel del blommande örter sparas på brudparets önskan så de får tåga in till altaret med blåklockor, prästkragar och doftande gulmåra vid sina fötter.

26/7 Vi gör en heldagsutflykt till Högsby där vi tittar på mistlarna som finns i riklig mängd. En plats vi kan rekommendera för den som inte tycker att mistlar är vardagsmat. Lunch och eftermiddagskaffe intas i Guds fria natur. En sådan här skön dag lever man länge på.

31/7 Juli månads sista dagar har gått åt att åka runt och välja material till textilutställningen. En intressant uppgift eftersom jag har tillfälle att träffa så många skickliga textilslöjdare. Helst ville jag ha med varje sak då alla alster är så vackra, men utrymmet är ju begränsat så det gäller att välja och att välja rätt. Till slut blir det i alla fall tvåhundrafemtio vävnader och broderier fördelade på fjorton utställare. 

Har satt upp gamla hyllremsor (1930-tal) i lärarbostadens köksskåp och skafferi samt fyllt burkar med torkade äppelskivor, gråärtor, bönor och myntate. Köket är snart helt tidsenligt inrett, sent 1800 - 1950-tal, med gåvor från  intresserade bybor och "utsocknes".

Tillbaka