AUGUSTI

från textilutställningen
 
Lin
Linum usitatissimum

En ettårig ört med en 30 - 50 cm hög grenig stjälk med smala, lansettformade blad och tämligen stora, blekblå blommor. Blomningen inträffar i juli och frukten är en kapsel. En gammal kulturväxt som odlats, och i någon mån fortfarande odlas, i hela landet.

Artnamnet "usitatissimum" (den mycket nyttiga) har örten fått därför att dess fibrer används vid framställning av linnetyg medan fröna pressas till olja. Pressresterna ges sedan som foder till kreatur. I Skandinavien trodde man att linfröet skyddade mot "onda ögat". Det blev tidigt ett läkemedel mot en mångfald krämpor, bl a håravfall, ormbett, bölder och trög mage. Dessutom ansågs linfröet vara ett effektivt kärleksmedel. En blandning av linolja och kalkvatten såldes på apoteken som medel mot brännsår.

 


1/8 Plus femton och mulet. Två rödhakeungar spatserar omkring på gräsmattan till katternas illa dolda förtjusning. Vi gör dagens goda gärning och plockar in alla katterna, som demonstrerar sitt missnöje med upphetsade vrål vid ytterdörren. Snart försvinner rödhakarna i syrenbersåns dunkel och våra missar får gå ut igen. Alla tre blänger surt på oss innan de marscherar iväg med svängande svansar på nya spännande äventyr.

I dag firas hembygdsdag i Fuse kvarn i Björkö. Där finns många äldre byggnader att beskåda. Vi guidas genom byn och bjuds på intressanta föredrag om bygden. I sällskap med goda vänner har vi picknick vid det gamla mejeriet och underhålls med sång och musik. Publiken är uppskattande och applåderna är långa.

5/8 Veckan har gått åt att hämta textilier runt om i husen. Det känns lite nervöst att ansvara för alla dyrgripar. Många arbeten är vävda av lin som odlats och beretts på egna gården och det mesta har använts genom generationer. Hemvävda linnedukar från 1850-talet är ingen ovanlighet och det finns arbeten som är ännu äldre. Det är en fantastisk kulturskatt som ställs ut till mångas glädje. Vi sätter upp linor att fästa upp handdukar på. Alla handdukar har fint broderade monogram och på ett bord nedanför ligger gamla brudlakan med decimeterhöga broderier. Tommy beskär grusgångens kanter, tar bort ogräs och krattar inför söndagens kyrko- och  utställningsdag.

8/8 Sol och arton grader varmt. Åker till Sockenstugan och låser upp inför dagens begivenhet. Gunvor och Stig kommer för att hjälpa till och de är väldigt nöjda med hur textilierna presenteras. Allt är välstruket och ser fräscht ut. Redan klockan tolv anländer de första besökarna och då kvällen kommer har mer än hundrafemtio personer besökt vår fina utställning. I ett rum dukar vi fram förfriskningar och alla låter sig väl smaka. På kvällen, mellan klockan sju och åtta, är det sånggudstjänst i kyrkan. Sången framförs av Korsberga Bastukör som bjudits in av Hembygdsföreningen. Senare på aftonen underhåller Bastukören oss från Sockenstugans veranda dit kyrkans lillorgel tillfälligt har flyttats. Sångarna ackompanjeras på orgeln av socknens kantor. Dagen och kvällen är en fullträff och alla som deltar, både utställare och besökare uttrycker sin uppskattning. 

10/8 Usch, vad det känns tomt. Jag har lämnat tillbaka alla textilier och vi har bara städningen och stängningen kvar. Tommy och jag hjälps åt så det går bra. Lämnar tillbaka nyckeln, som jag lånat under ett par veckor. I morgon har vi Vebs-träff i Årset  och dagen därefter är det torpvandring. Kanske piggnar jag till då.

14/8 Vi åker till Växiö där vi köper fårkorv, fetaost och mustigt bröd på Bondens egen marknad. Ett kilo Hermanplommon följer med hem. De är inte lika smakliga som Opal och Czar tycker vi. Vi sätter oss i Linnéparken och dricker kaffe och äter ostkaka. På kvällen dyker Lennart, Gunilla och Amanda upp. 

16/8 Roger ringer och undrar om vi vill följa med honom och Brita till Jönköping. Vi skall besöka en plats där orkidén skogsfru växer. Ett spännande erbjudande som vi inte kan säga nej till. För mig är det första gången som jag ser skogsfru och turligt nog så blommar flera fina exemplar ännu. 

20/8 Fjorton grader varmt. Färden går till Öland där vi skådar fågel vid Beijers hamn och Eckels Udde. Vi besöker naturligtvis Capellagården och tar en tur ut på Alvaret. Det blommar vackert och vi hittar en imponerande mängd ulltistlar intill ett stenbrott. Det regnar under hemfärden men ingenting i vår regnmätare vid hemkomsten. Katterna hälsar oss med hungriga jamanden och fordrar omedelbar uppassning. 

29/8 Växtbytardag. Tjugotre växtfantaster möter upp för en stund i Örtagården. Björnrot, ålandsrot, röd hundrova, klibbsalvia, jungfrudahlia och vit bolltistel är det som är mest gångbart och flera plantor byter hem. Slingerstormhatt och alruna går man där emot förbi, vilket förvånar mig. Klockan halv sju på kvällen lämnar den sista växtbytaren Örtagården och vi kan ställa allt till rätta igen. Vi plockar samman alla tomma backar och krukor inför nästa träff.

Tillbaka