SEPTEMBER

September är höstmånad och haver 31 dagar. Dagen är 12 timmar och 40 minuter lång. Och solen löper i Vikten, och är däruti ifrån den 14 dag Septembris intill den 14 Oktobris.

Höstmånad säger

Nu skall bonden sitt korn uttröska, Och fiskaren fångar sillen den färska, Svinefläsk jag gärna äta må, Desslikes fåremjölk och getemjölk också.

I höstmånaden är gott åderlåtande, och då skall man bruka fåremjölk och getemjölk, vilket är en besynnerligt god läkedom. Vakta dig för varmt bad. Man må ock bruka örter och frukt, det är icke skadeligt. I Vikten är gott att vandra, Skära hår av, göra bröllop, att föra sig i nya kläder, att så och plantera.

 "Den gamla svenska bondepraktikan"3/9 Solen lyser från en klarblå himmel då vi i sällskap med Gunvor och Stig promenerar till Sjötorpet. Torpets vänlige ägare visar oss runt och berättar om husets historia. Det är en mycket naturskön plats som vi inte har besökt tidigare. Ett härbre, daterat 1600, tilldrar sig vårt intresse och vi får ta en närmare titt på det. Sjön, som ligger strax intill huset, glittrar i solskenet. Vi blir bjudna att slå oss ner på gårdstunet för att dricka kaffe medan samtalet rör sig om gamla tiders torparliv.

4/9 Det är tomtskådningsdag med start klockan fem på morgonen. Resultatet blir trettiofem arter. inte så dåligt med tanke på att vi bor i inlandet. PÅ eftermiddagen får vi besök i Örtagården av ett sällskap med särskilt intresse av medicinalväxter.

9/9 Vi har plockat tjugofem liter lingon och knappt tre liter blåbär. Alla krukväxter utom lager, ginko och rosmarin har fått komma in under tak och en del växter har varit täckta under natten. Vi har haft årets sista uteträff med Vebs. Det var Tommys tur att ansvara för träffen och han valde att visa oss vattenväxter vid Upplanda. Kvällen är kyligt klar. Tur att innanfönstren är insatta i kammaren.

10/9 Till Öland där Tommy skådar fågel och jag plockar ett par liter slånbär. Vi köper flocknäva  och jättedaggkåpa hos Albrunna perenner. Höll på att glömma praktbrunörten.

14/9 Potatisen är uppe och ser riktigt fin ut. Tommy och Gynter har slungat honung medan jag och Lisbet pratade barn och barnbarn. Inget lysande honungsår precis men det räcker till oss och våra närmaste. Den gamla sälgen, där nötväckan har sitt bo, har blåst omkull och lämnat ett nästan kännbart tomrum i våra sinnen.

19/9 Bina är invintrade, äppelmoset kokat och vi är på en välbesökt linberedningsdag i Kallsjö. Det är spännande att se hur lätt en del av kvinnorna kan framställa  tråd på slända och spinnrock. Dennis kommer på kvällen för att låna vedkapen. Han hade med sig vår TV som varit på lagning. 

22/9 En räv går i Örtagården. Jag är orolig för katterna som är ute på morgontur. Mickel upptäcker oss och rusar iväg över ängen mot skogen. I dag kokar jag chutney, blåbärsmarmelad med basilika och lime (gott till scones eller rostat bröd), kokar kvittengelé och paprikasallad. Lämnar en del växter som grannen vill ha. Rosenhallonet utanför köksfönstret får stryka på foten och Tommy skär ner syrenbersån.

25/9 Med Alf och Ingrid på den årliga sträckräkningen. I år prövar vi en ny plats som kallas Backen. Har fått veta att husets fru är intresserad av örter och har en liten örtagård så dit åker jag gärna. Efter avslutad sträckräkning och efter lunch åker vi till Harshult för att hämtar lammkött som vi beställt.

26/9 Annika och Evert från Backen här på förmiddagen och går i Örtagården. De väljer ut en hel del växter som de vill ha i sin örtagård. Vi får vattenmynta och en norsk mynta av dem. Tommy skriver etiketter som jag beskär och sätter fast. Bakar skrädkakor.

29/9 Det ligger frost på marken då vi vaknar. Kattmamman som har varit ute hela natten kommer in, frusen och hungrig. Den nya kattmaten slinker ner utan protester. Efter frukost åker vi till Nässjö där Tommy köper en ny digitalkamera. Jag hittar roliga burkar till mitt örtsalt.

30/9 Klart och kallt. Vi besöker torpet vid sjön tillsammans med Stig och Gunvor, som bjuder på kaffe och Hermanskaka. Tommy testar sin nya kamera och tar flera lyckade bilder.

 

Tillbaka