OKTOBER

Louise Odier, sommarens sista ros Nu klingar en vindstöt och flöjlarna gnälla, och eldrosen skyndar att skruden fälla, som skrämd av förgängelsens första fläkt. Men vis Oenothera står klarögd och vaken och aktar på lågan i ljusastaken, att brudgummen icke må finna den släckt.

Vid muren står pilen, en åldrig prior, och läser med darrande röst litanior, och granorgeln höjer på avstånd sitt dön. Det spelar till höstfest och midnattsmässa, och alla systrarna böja sin hjässa, och de och mitt hjärta försjunka i bön.

 

Erik Axel Karlfeldt   Hösthorn "Systrar i lustgården"


1/10 Det ligger frost på marken och himlen är genomskinligt blå. En frysande liten strykarkatt kikar fram under källartaket. Kanske hoppas den att fatet som står på verandan skall fyllas med något gott. I Örtagården festar småfåglarna på frön av solros, ulltistel och målla. Citronmelissens blad har bitits av nattens kyla och hänger sorgmodigt bruna på mjuka stjälkar. Den sköna rosen Louise Odier låter sig däremot inte knäckas. Frosten har tyngt hennes huvud men vi vet att hon lyfter det så snart oktobersolens bleka värme når henne. 

3/10 Yngste sonen har födelsedag och vi firar honom med önskade nyttiga presenter och en äppelpaj med vaniljsås till kaffet. Han är glad över uppvaktningen och passar på att visa oss var hans nya lägenhet ligger. Inflyttningen blir lagom till första advent.

Hämtar honung och lingonsylt som Dennis skall ta med sig hem. Han är här och hjälper Tommy att få igång det lokala nätverket. Jag visar honom de nya trädgårdsböckerna som jag fyndade här om dagen. 

Dennis åker hem till Trollhättan vid 17-tiden.

9/10 Fem plusgrader och tjugoåtta mm i regnmätaren. Vi tar en tur till mossen och plockar ett par liter tranbär, som hamnar i frysen. 

10/10 Ett tunt frosthölje döljer marken då vi åker till Biltingaled för årets sista sträckräkning. Resultatet blir mycket bra - en mängd ormvråk, ringduva och sparvhök drar förbi under de timmar vi räknar. 

14/10 Minusgrader och hög klar luft. Nu är alla plantor, som skall övervintra, nergrävda i sand. Tommy skär ner jordärtskockor och planterar blåhallon intill bikuporna. Rosenflockeln har placerats i perennrabatten framför pergolan. Vi hoppas att den skall trivas och må bra på en ny plats eftersom den fört en tynande tillvaro de senaste åren. 

16/10 Vi vaknar till Naturmorgons reportage om kockaburrans liv och leverne. Regnet slår mot fönstret och vi inser ganska snart att detta är en dag för datorarbete. Till vår glädje tittar en blek sol fram under eftermiddagen och lockar oss utanför dörren. Då regnet upphör får vi besök av tre kunniga och intresserade damer i Örtagården.

utanför häxans örtagård med kvast och alrunerot

När den dimmiga natten som ler är grå och ångande rå, tar häxan den fotsida slöjan på och ut genom dörren glider. Hon smyger kring skjul och lider bland groblad och nata och åkerkål. Hon kommer tillbaka, och över en skål hon daggen ur slöjan vrider.

Erik Axel Karlfeldt  "Hos häxan"

 

svart katt bland häxörter

En titt på kvasten och alrunans rot som hänger vid ingången till häxans örtagård. Var bör den svarta katten vara om inte bland trolldomsväxterna?

19/10 Tommy beskär träden vid staketet och rensar upp grenar och ris. Jag krukar in kronärtskockor som skall övervintra i jordkällaren. Dessutom är det hög tid att trädgårdsgudinnan och alla trädgårdsredskap kommer under tak. Vi är inte undersysselsatt precis.  Turistföreningen hör av sig angående planerat sommarens örtagårdsbesök.

23/10 Morgonen kommer med regn och blåst. Hela dagen går åt att röja i Lillstugan, där finns en hel del att göra. Kvällen tillbringar vi i Karlstorp. Man anordnar en miniakademi för tredje året i följd och kvällens ämne, häxor och kloka kvinnor, är intressant. 

29/10 Det har kommit ca 90 mm i regnmätaren under veckan som gått. Vi har börjat mata fåglarna med solrosfrön och har fått besök vid fågelbordet av en stor flock bergfinkar. I sällskap har de en talgoxe som är partiell albino. Den lyser som ett gulnande höstlöv då den fladdrar omkring i karaganen. I kärnäppelträdet samlas tretton sidensvansar och äter av kvarsittande frukter.

30/10 Hans och Susanne kommer på besök. De vill se hur det går med Lillstugan och i trädgården. Jag bjuder på kvittenmarmelad, kex och ost till kaffet. Susanne berättar om sitt växthus, hur och var det skall placeras, bäddarnas utformning mm. 

Ännu är det milda vindar som sveper genom trädgården. Tog jag in lagern och rosmarinen för tidigt?

Tillbaka