NOVEMBER

novemberkatt Bortsättning av värk i leder.

Låt en katt sova hos den sjuke. Efter en tid har djuret dragit till sig all sjukdom, och blir så orkeslös, att det inte kan gå, medan den sjuke tillfrisknar. Katträck i brännvin är likaså gagneligt. 

Magisk läsning som förstärker bortsättningen, läses tre gånger och spottas för var gång:

"Gudsfred, flen! Sitter du här och lever? Du ska fara bort i blå stock och sten och aldrig komma mer igen!"

(Lemnhult, Småland, 1880)

Carl-Herman Tillhagen    Folklig läkekonst 


1/11 Solen strålar från en molnfri himmel då fjorton grågäss sträcker över tomten. Det är sex plusgrader så i dag börjar vi att lägga nytt bjälklag i Lillstugans inre rum. Katterna kommer in och inspekterar arbetet. Pölsan passar på att krypa in under golvet i främre rummet för att leka. På barns vis tröttnar han efter ett tag och lommar ut i Mammas och Mormors släptåg.

3/11 Dimman ligger tät. Efter frukost åker vi till Vetlanda, dels för att besöka biblioteket, dels för att titta på golvvirke. Jag passar på att klippa håret hos damerna på Citysalongen. Vid hemkomsten börjar vi lägga undergolvet i stugan. Hans ringer och erbjuder sig att frakta bort allt skrot, som samlats under åren. Vi säger naturligtvis ja tack.

5/11 Undergolvet är färdigt. Nu är det dags för innertaket. Vi drar spik och skrapar bort gammal färg från ett tidigare nedtaget brädtak. En del brädor har en imponerande bredd, upp till fyrtio centimeter. Tommy spikar brädorna så snart de är spik- och färgfria och vi får ett tak med synliga bjälkar.

10/11 Innertaket är färdigt! Tommy beställer virke från sågen i Edstorp. Vi hälsar på Susanne och Hans som börjat bygga ett nytt växthus. Det blir betydligt större än det gamla, som enbart skall användas till uppdragning av annueller. Efter middagen börjar Tommy arbeta med väggarna i Lillstugan. 

11/11 Vi åker till Skirö i sällskap med Gunvor och Stig för att fira orgelmakaren Johannes Magnussons 200-årsdag. Festligheterna inleds  med en utställning om Magnussons liv. Gamla spelbord demonstreras, tal hålls och förfriskningar intas. Kvällen avslutas med en konsert i Skirö kyrka där musiken framförs på en orgel, byggd av Johannes Magnusson.

17/11 Vetlanda Botaniska Sällskap har möte i stadshuset hos kommunens skogvaktare P-O Högstedt, som föreläser om skogsskötsel i allmänhet och om skötseln av kommunens skogar i synnerhet. Alla är rörande eniga om behovet av en sådan här träff där vi kan ställa frågor och utbyta tankar och funderingar. Kvällen kan ses som en fullträff och vi tackar P-O varmt för hans kunniga guidning i naturfrågor. Då vi går till bilarna för hemfärd möts vi av höstens första snöfall.

20/11 Gunvor ringer och föreslår att vi skall ordna en mellandagsfest i Sockenstugan för hela byn. Vi skall äta gröt och smörgås och ha underhållning med musik och lekar. En rolig idé som kräver en träff för överläggningar. Vi bestämmer att ses hos Gunvor och Stig följande torsdag.

25/11 Hos Gunvor och Stig och diskuterar mellandagsfesten. Vi är överens om datum, lokal, utdelning av inbjudan, förtäring och underhållare. 

28/11 Mulen himmel och lätt snöfall. Vi åker till kyrkan där grannen lilla sondotter döps. Efterföljande kyrkkaffe i Sockenstugan. Gunvor och jag tittar på lokalerna och pratar om vår stundande fest. Vi är verkligen förväntansfulla. Claes har tryckt upp våra inbjudningskort, som delas ut under kvällens lopp.

30/11 En sorgens dag för byn men svårast är det för Gunvor, Stig avlider under natten.

Tillbaka