DECEMBER

Norhagen i vinterskrud I december tar vi itu med julen, skinkan, lutfisken, tomten, änglarna, glöggen, granen, ottan. Och dagen är sju timmar lång i Skåne, sex timmar i Svealand, bara någon enstaka timme i Lappland. Solen går upp klockan halv nio i Skåne, en kvart före nio i Svealand, inte alls i översta Lappland. Ner går den klockan halv fyra i Skåne och en kvart före tre i Svealand. Inte känns det så viktigt att december betyder den tionde fast det faktiskt är den tolfte. Månadens namn har varit fel i två tusen år, och ingen har brytt sig om att rätta felet. Mången lever lycklig likafullt.

Alf Henriksson  


2/12 Det är dis i luften då Jerry kommer med virket till Lillstugan. Vi bär in det under tak eftersom  det börjar regna. 

6/12 Väggarna är färdiga och vi börjar lägga golvet. Det är ett grangolv som skall behandlas med såpa. Jag har kommit över bra material till mina schabloner.

9/12 I dag, klockan elva, begravs Stig. Kyrkan är i det närmaste fullsatt. Alla i byn har samlats för att ta farväl av en god människa, vän och granne. Det är en fin begravningsakt, mängder av blommor och  vacker musik. Hjärtat känns tomt och ett stycke av själen har gått sönder.

12/12 Jag märker upp tjugo myntor och Tommy snickrar dörrkarm. Mem med dotter och dotterdotter hälsar på under kvällen. Det är drygt ett år sedan vi sågs senast. En glad överraskning, måste jag tillstå.

15/12 Har skickat julpaket till släkten i Kina. Mail från Dennis, som berättar att ett av hans patent har godkänts. Besöker Qvarnarps byggnadsvård för rådfrågning angående limfärgsmålning och golvbehandling. Vi köper en dunk med Hälsingesåpa till golvet i Lillstugan. Qvarnarp är en guldgruva för den som tycker om gamla byggnadsdetaljer. Årets sista Vebsmöte med elva deltagare, som dricker lussekaffe och gnuggar sina geniknölar inför kluriga botanikfrågor. En trevlig kväll på alla sätt.

19/12 Minus fem grader och snö då vi tar en timslång skogspromenad. Vid hemkomsten pyntar vi en julkorg med mossa, enris, kottar och röda bär, som yngste sonen skall få. Jag ringer till Gammalt och Nött och köper ett bord av Lisa. Förälskade mig i det då vi besökte henne någon dag tidigare men kunde inte bestämma mig för ett köp just då. 

Svarte Pölsan fångar en hackspett, som turligt nog klarar sig undan med blotta förskräckelsen och en förlorad fjäder.

23/12 Tommy sätter upp havrekärvar till småfåglarna. Varje jul delar våra grannar Claes och Anna-Lisa ut kärvar till alla hushåll i byn. En fantastiskt trevlig tradition, som man inte träffar på så ofta nu för tiden. Så snart kärvarna är uppsatta så infinner sig julfriden. Senare på kvällen sänder vi julhälsningar till alla vänner via Internet. Morgondagens mat är förberedd och vi tjuvstartar som vanligt med skinksmörgås, öl och en "lille en". I år är det rönnbärssnapsen som avsmakas och godkänns.

Pölsan har fått en böld vid svansroten - olycksfågeln!

26/12 Juldagarna går i lugnets tecken. Ringer Magnus och tackar för julklapparna. Han verkar nöjd med det han fått; "precis vad han önskade" säger han. Vi skickar födelsedagshälsningar till Hans och till Marie som firar födelsedag tillsammans, några timmar. Hon i Australien och han i Vetlanda. Ringer Dennis och Yiming och önskar dem en god fortsättning. Pölsans böld har tömts och rengjorts.

29/12 Minus tre grader och gråmulen himmel. Tommy går ut i Lillstugan efter frukost och arbetar med de gamla verktygen. Han använder de vackra listhyvlarna och gör fina profiler på golvlister, dörr- och fönsterfoder.  Susanne och Hans hälsar på för en kaffetår och titt på Tommys arbete. Senare på kvällen kommer Dennis och Yiming från Trollhättan med presenter från Kina. Vi får te, svamp, CD- skivor, kinesiskt rödvin och kinesisk whiskey. Allt i vackra förpackningar.

31/12 Vi målar taket i Lillstugan med limfärg. Ett fruktansvärt rinnigt och kladdigt projekt, som jag inte vill upprepa i första taget. Får tips om att hälla en skvätt såpa i färgen så blir den tixotrop. Faktiskt, det fungerar! På årets sista dag tar vi en halv mil lång skogspromenad. Vi hittar resterna efter en orrtupp och jag plockar med mig fjädrar som skall bli en fågelskrämma i jordgubbslandet i sommar. 

Nyårskvällen går utan fest. Känns bättre så med tanke på den stora naturkatastrofen i Asien. 

Tillbaka