JANUARI

 Stormskador

 

Tung och hård ved från undersidan av en krokigt växande  tall kallades förr, av allmogen, för tjurved och ansågs bära magiska krafter. Man var övertygad om att skidor gjorda av tjurved kunde ränna av sig själva. Den bästa tjurveden sades finnas i tallar som växte lutande mot den tidiga morgonsolen. 

 

Folktro i Sverige  2001


1/1 2005 Ett nytt år som börjar med djup svärta. Asienkatastrofen berör oss alla och vi får bekräftat att tillvaron är nyckfull. Grå moln flyger över himlen då vi går vår sedvanliga nyårstur. Efter lunch fortsätter Tommy att hyvla golvlister och dörrfoder. Jag skär schablonerna, som skall pryda väggarna i Lillstugan.

5/1 1,5 plusgrader, blåst och dis med lätta skyar. Efter frukost packar vi ryggsäcken med kaffe och smörgås och ger oss iväg till Abborrö. Vi tittar på ruinerna efter den gamla bobinfabriken och tar en hel del foton. Vi dricker vårt förmiddagskaffe vid fiskestugan som ligger vid Värnerns strand. En frusen skogssnigel har lockats fram av det frambrytande solskenet. Under eftermiddagen målar vi taket i Lillstugan för andra gången.  Gynter hälsar på och har med sig foton. Vi får en trevlig pratstund över en kopp kaffe.

8/1 Stark blåst som så småningom övergår till storm. Dennis ringer och talar om att Yiming, som är på väg till Belgien för en månadslång vistelse, har fått reseförbud. Färjetrafiken är inställd.

16/1 Äntligen har vi fått tillbaka el och telefon. Hans, Nils och Dennis ringer i nämnd ordning. Vi har ändå inte haft det så bekymmersamt som många andra. Eftersom vi har vedspis, öppen spis och kamin har vi kunnat hålla huset någorlunda varmt. Vi har haft varm mat och  fotogenlampor och stearinljus att lysa oss med.

Den gamla tallen, den stora enen på ängen och plommonträdet Czar har fallit. Skatornas tall ligger tvärs över vägen. Tommy och Mats röjer upp den så trafiken kan ta sig fram. Sorgligast är dock att se hur stora skador det blivit på skogen. 

Tommy ser till att allt är som det skall hos sommargrannen. 

22/1 Minus 4 grader och snö. Dennis kommer och vi hämtar ett slagbord hos Lisa. Vi passar på att handla innan vi åker hem. Kyckling med ris och currysås står på matsedeln. Näst sista burken med chutney kommer på bordet. 

Vi packar in alla boklådor som Dennis skall ta med sig till Trollhättan. Vår lilla kammare får betydligt större golvyta i och med det.

25/1 Vi kör yngste sonen Magnus till Eksjö lasarett. Han har andningssvårigheter och feber. Man konstaterar dubbelsidig lunginflammation och rubbat immunförsvar. Han blir inlagd på en medicinavdelning där han får antibiotika och andningshjälp. Vi är hemma igen strax före klockan ett på natten.

29/1 Tommy och jag hälsar på Magnus på lasarettet och har med oss pengar och  kläder åt honom. Vi passar på att besöka cafeterian för kaffe och läckra kakor då lite omväxling i tillvaron piggar upp vår sjukling.

31/1 Klarblå himmel och plusgrader. Vi räknar med att Magnus blir utskriven snart och åker till stan och snyggar till i hans lägenhet. Tommy handlar och fyller hans kyl och skafferi medan jag diskar och städar. 

Tillbaka