FEBRUARI

Rådjur på besök i trädgården "Nu kan hända, att rådjur kommer i vargaskall; det ligger ogillt. Sätter någon ut ett nät utom vargskall och dödar rådjur, böte han tre marker". Bönderna får "icke taga rådjur, utan att de bliva skyldiga att böte tre marker, ty det är konungens djur."

 

Östgötalagen


4/2 1,3 minusgrader och gråmulen himmel. Pölsan har varit ute hela natten och kommer inte hem förrän vi skall dricka förmiddagskaffe. Han är hungrig och trött, den slarvern, stoppar i sig lite kattmat och trillar sedan in i sin låda för en lång slummer. Tommy fotograferar mönjeliljan som slagit ut med en enorm blomställning. Skickar e-post till Ingrid och Alf och bifogar en bild av blomman. Vi fick liljan av dem för ett par år sedan och har väntat spänt på att den skall blomma. Nu, äntligen!

Efter lunch åker vi till Eksjö och hämtar Magnus på lasarettet, vi skjutsar honom hem till Vetlanda. Han är lite trött och matt ännu och skall vila ett par dagar.

8/2 Vi har hunnit med mycket den gångna veckan. Vi har varit på kaffekalas hos Gynter, hälsat på Hans och Susanne, tagit en lång promenad på Stora Fly och besökt Sällevads-åns naturområde vid gränsen till Kalmar. Vi hittade blommande tibast (minst en månad för tidigt) denna vidunderligt vackra dag. Kaffet dricker vi intill ån, som faktiskt brusar. 

Jag har fyndat ett Höganäskrus, en svagdrickaback och ett kistebrev.

12/2 Hans och Susanne kommer hit med en vit skänk och tittar på Lillstugan. Plötsligt ligger det ett rådjur och vilar sig under det gamla Sävstaholmäpplet. Det stannar kvar i trädgården hela dagen, skrämmer Pölsan, äter upp koltrastens äpplen och gnager förstrött på en kvarlämnad kålstjälk. Gynter hit och presentar mig ett svepefat som han har gjort. En fantastisk gåva som gör mig så glad. Naturligtvis inviger vi fatet genast vid en te- och kaffestund.

20/2 Svagt blå luckor i molntäcket. Bakar en Dehlia Smith-kaka till kaffet. Alla ingredienser rörs ihop med massor av citron. Gräddas i 30 minuter och glaseras med citron eller limeglasyr. Mycket gott! Kammarens tak i Lillstugan är torrt. Tommy spikar väggen mot muren och jag målar bottenfärgen på väggarna. Jag har blandat en svagt guldockrafärgad limfärg, som ger rummet en varm atmosfär och som nog skall passa schablonernas färgskala. Målar taklister. Första delblomman på mönjeliljan har fallit.

26/2 Minus 7 grader och drivsnö. Rådjuret på besök och går en runda i Örtagården. Själva tar vi en tur till Talleberg och får motion och frisk luft. Målar 10 schabloner i Lillstugan, grönt, ultramarinblått, engelskt rött och ljus guldockra. Roligt och knepigt!!

Kvällslektyr från bokrean.

 

Tillbaka