MARS

Förr i tiden hade kråkan ett mindre tilltalande rykte med tanke på vad som en fjärran vår skakade huvudstadens borgare, enligt Brahes Tänkebok:

Under Johan III:s regering byggde en skata sitt bo i en av de tre förgyllda kronorna som prydde Kärnan på Stockholms slott, medan en kråka redde sitt näste i den mittersta. Så fort skatan var färdig med sitt bobygge rev kråkan ner mästerverket, varpå skatan envist byggde om och kråkan lika envist förstörde det igen. Detta upprepades inför allt folkets blickar ända till dess skatan äntligen kapitulerade och flyttade sin kos. Allt detta väckte mycken oro inom hovet som uppfattade det som ett ont järtecken och kungen misstänkte att det bådade illa för hans dynasti.

Gunnar Brusewitz  (1970)  Fyra årstider  

 

 


6/3 Termometern visar på tio minusgrader då vi äter vår frukost. Solen lyser från en klarblå himmel och i aspen spejar en kråka efter något ätbart. Rådjuret dyker upp vid fågelbordet och lyckas skrämma vår svarte katt Pölsan halvt från vettet. I dag skall jag måla i Lillstugans kammare med schabloner som jag har ritat och skurit ut. Jag har bestämt mig för att använda limfärg eftersom både Tommy och jag vill pröva gamla tekniker. Sänder e-post och gratulerar äldste sonen som fyller år.

11/3 Ymnigt snöfall då vi vaknar. Målar färdigt väggarna i Lillstugan. Jag har ströpplat drygt 1800 schabloner i fyra färger och vi är mycket nöjda med resultatet. Jag såpar golvet och grundar fönsterfoderna som Tommy hyvlat med en gammal profilhyvel från 1800-talet.

16/3 Under förmiddagen spikar Tommy  lister och foder i kammaren. Vi har målat dem blå och det blir verkligen fint. Snödropparna syns vid husgaveln, där snön har smält. Efter middagen åker vi till Vetlanda. I Farstorp ser vi att tofsviporna och stararna har anlänt. Under kvällen har VeBS årsmöte. Jag stannar kvar som ordförande det här året också.

20/3 Vårdagjämning! Solen lyser, koltrasten sjunger i rönnen, under fågelbordet samlas bo- och bergfink, domherrar, grönsiska, grönfink och nötväcka. Större hackspett dyker upp och får ett skrovmål på talgbollen, som hänger utanför köksfönstret. Tommy snickrar och jag bakar citronkaka á la Dehlia, till förmiddagskaffet.

23/3 Klart och soligt väder. Vi packar ryggsäcken och åker till Wallby där tranor och en mängd sånglärkor underhåller oss. Säd- och grågäss flyger i plogformation över våra huvuden. En stund att minnas.

24/3 Flyttar ut slagbord, stolar och tallrikshylla till Lillstugan. Tommy åker till Stora Fly och tittar på orrspel. Sedan en vecka bygger skatorna bo, de har hittat en ny tall som tydligen passar bra. Hans och Susanne kommer för att titta hur långt vi har hunnit med Lillstugan. De berättar att planerna på deras växthus går framåt. Det är ett spännande projekt och de kommer alltid på praktiska och roliga lösningar, som blir roliga att se. Vi delar ut kallelser till hembygdsföreningens årsmöte.

29/3 Jag fyller år. Vi åker till Jönköping för shopping, besök på friluftsmuseum, utställning i Smedbyn och lunch i Huskvarna. Får en mjuk skjorta och handskar av Tommy. En trevlig och annorlunda födelsedag där jag får bestämma programmet. 

I dag anlände järnsparven till Norhagen och den ljusa krokusen blommar under Stora körsbärsträdet

 

Tillbaka