APRIL

Dårört  Scopolia carniolica 

Flerårig, giftig ört som blir 20 - 60 cm hög. Blommar i april - maj. Dårörten är sällsynt men kan påträffas på frisk näringsrik mark vid ödetorp, i gamla trädgårdar och i lövlundar. Tidigare använd som medicinalväxt. 

 

 
 
Av alla böcker är naturens bok den svåraste att läsa.
 
                                                                                 Carl von Linné

3/4 Minusgrader, sol och klar himmel. Tommy är i skogen på tjäderspel och jag stänkmålar det yttre rummet i Lillstugan. Vi har räfsat färdigt i Slåtterängen och i Lökängen. Nu har turen kommit till Skogsängen som är betydligt jobbigare att snygga till. En mängd grenar och kvistar från björkarna ligger på marken och fastnar i räfsans klor. Lagom till eftermiddagskaffet åker vi till yngste sonen med ostkaka och sylt. 

7/4 Under veckan har rödhaken och sädesärlan anlänt. Gräsmattan är full av blommande scilla, vårlök och vårstjärna. Vi börjar rensa så smått i Örtagården där man kan ana dårörtens blommor. I markytan ligger alrunan på väg upp och vi skymtar vårbolmörtens lilatonade blad. Jag lägger tjugofyra sorters potatis på förgroning, . Åskväder under kvällen och de tidigaste nattimmarna.

13/4 Vi räfsar i Kyrkoruinen och plockar ris i ängen. Bakar en kaka till Susanne som fyller år. Gratulerar henne med lavendel och hemgjord festkonfekt. Påskliljor och därgvårlök blommar.

17/4 Dårörten blommar för fullt och alrunans blomknoppar är halvöppna. Vi har planterat om lager, nerium, pelargon och Afrikas blå lilja. Tar två rotsticklingar på lagern. Hoppas att de tar sig. Hittar luktviol i Lökängen. 

20/4 Minus fyra grader under natten. Tidig frukost och sedan till sjön vid Bottningatorp där vi ser sångsvan, knipa, grågås, kanadagås, lom, gräsand och storskrak. I träden huserar större hackspett, trädkrypare och rödhake. En harpalt korsar vår väg i sakta mak. Den sätter sig på ängen och tuggar i sig av det saftiga gräset. Vid hemkomsten börjar vi måla fönsterfoder och karmar. Günter och Lisbet tittar förbi då de är på hemväg från sitt torp.

27/4 Kylig och blåsig morgon med klarblå himmel. Byns näst äldsta hus brinner ner till grunden. Brandkåren kan bara skydda marken och träden runt omkring stugan. Kruttorr mark och blåst innebär ju en stor fara för kringliggande byggnader. 

Träff med botanisterna under kvällen.

30/4 Vi packar lunch och kaffe i ryggsäcken och åker till naturreservatet i Slagdala. Vi hittar en mängd blommande backsippa, blåsippa och plantor av fältvedel. En dag med många fina naturupplevelser. Vi firar valborgsmäss med kaffe i Sockenstugan, majbrasa i Kyrkängen och ett pampigt fyrverkeri. Allt ordnad av byns sportklubb. 

 

 

 

 

 

Tillbaka