MAJ

 

Majdagar leende
Smekande kinden i ljuvlig vänslan
Stararnas långdragna visslingar
blandas med sång ifrån lärkor
 
Korsande rymden i banor
som drar över fälten
Där landtman i ivrig förväntan
säden i mullen har kastat
 
Sippor ur ångande marker
bland grönskande tuvor
I ljuvlig förening med grönskan
från björkar som sprida sin vårdoft

Torin Hansson  (1979)   ur Skuggor och Dagrar

 


3/5 Idag sätter vi potatis, tjugofem sorter, främst Lunds botaniska, Kongo, Röda krokar och Gammalsvensk röd. Vi rensar bland medicinalväxterna. Stenfrö och väggört är fullständigt invaderade av diverse ogräs. Tommy delar och planterar om munkrenfana och balsamblad.

11/5 Under veckan har vi haft byastämma och bland annat diskuterat möjligheten att få tillgång till bredband. Ett femtiotal personer deltog i mötet såväl bofasta som sommargäster. Pubkväll.

Dahliorna är äntligen i jorden. I år har vi bekymmer med utrymmet så vi måste minska antalet rötter. Överskottet lägger vi i en säck och ger bort till vänner. Förmiddagen går åt att leta efter lungört i Lillarp. Resultat - 0. På kvällen har vi träff med botanisterna. Vi besöker Nifsarp där backsipporna står i sitt vackraste flor. En fin kväll med flera deltagare.

12/5 Nio plusgrader och lätta skyar då vi åker till Nottebäck på spaning efter spindelört. Vi dricker vårt kaffe vid Sandviksbadet. Ett välskött och rikt blommande område. Absolut besöksvärt. 

Linet är sått med inblandning av lindådra, jättespärgel, linmåra och linsnärja. Kalvnos och klätt följer med. Körsbärsträden blommar. Lätt regn under eftermiddagen. Sammanlagt har vi fått 18 mm den här veckan.

15/5 Sommargrannen har kommit med musik, öl och fänkålssnaps. Det regnar så smått medan jag krukar om myntorna och sår bönor, mangold, evighetsspenat och sparrisärt. Tommy hittar toppmurklor i torrängen. Lägger gräsklipp på landen.

21/5 Vi åker på auktion i Hörnebo. Tommy ropar in en kyrkschalett av tjockt siden och två stora hemvävda linnedukar. Jag ropar in en liten grönmålad kista, som skall placeras i Lillstugan. 

27/5 Bonader och verktyg har kommit upp i Lillstugan. Tommy har snickrat gardinbrädor och jag syr gardiner av vit myggtjäll, som jag nålar upp på gammalt sätt. Nu är vårt lilla "museum" färdigt. Vännerna Ingrid och Alf kommer till oss. De passar på att titta in i Lillstugans kammare, där skänkens dörrar står öppna och visar det gamla porslinet och det handvävda linnet. 

29/5 Mors dag! Vi uppvaktar mor Karin med blommor från trädgården. Vi åker till Komsta ängar, därifrån till Bringetofta och avslutar rundturen med kaffe vid Skrapstadssjöns strand. 

31/5 Maj avslutas med regn (9 mm) och tunga moln. Vi skickar ett kilo sättpotatis till Västerås.

Tillbaka