JUNI

Bonadsmåleri - Folkkonst

Det sydsvenska bonadsmåleriet utfördes främst på väv, som var bestruken med vit färg, vanligen en blandning av krita och zinkvitt. Färgerna, som kunde vara hemmatillverkade eller köpta, löstes i äggula, hornlim eller mjölk. Motiven var ofta tagna ur bibeln, men även mer profana bilder framställdes. Penslarna och borstarna var gjorda av ekorrhår och svinborst. 


4/6 Plus tretton grader och tjugoen mm regn i mätaren. Munkhättans blommor har öppnat sig, en fantastisk skapelse. Det är dags för väktararter, den här gången gäller det att titta till ormtungan vid Sand. Till Tommys stora glädje hittar vi hundratals plantor. Då vi kommer hem står det ett rådjur med ett litet kid utanför tomten. Båda traskar över vägen och försvinner in i skogen. Vilken upplevelse. Vi får se hur mycket de kommer att äta upp i Örtagården under sommaren. Finsmakare som de är, väljer de väl de plantor vi är mest rädda om.

8/6 Tommy skyfflar, sandar och krattar gångarna i Örtagården. Jag rensar i grönsakslandet och krukar in ett trettiotal vita digitalis. Jag tänker sätta dem i "Vita hörnet" i höst. Tror att det kan bli vackert. Vi har botanistträff i Äsprilla där vi får beskåda ett stort antal låsbräken. Tretton personer står utspridda, inom  ett mycket litet område, räknande plantor. Efter tvåhundra ex ger vi upp och kan bara konstatera att så många låsbräken har nog ingen av oss sett tidigare, på en och samma plats. Strax före hemfärden ger Helen alla deltagare en gurkplanta. Hon hittar alltid på något fiffigt att överraska oss med.

10/6 Vi har varit på en endagstur till Öland. Botaniserar, lunchar i det gröna och besöker Albrunna perenner. Köper en kompassblomma och en skålört. Båda skall planteras i högörtslandet.

14/6 Studiebesök i Örtagården. Sällskapet passar på att beskåda vår lilla bonadsutställning, som vi ordnat i Lillstugan. Uppskattas av samtliga.

18/6 Träff med lokaltidningens reporter och fotograf för intervju och foto inför "De vilda blommornas dag", som går av stapeln i morgon klockan 18.00. Till Sockenstugan där Stina och jag lägger på nya mattor som Hembygdsföreningen fått i gåva. Tommy och jag sätter ut frågorna inför morgondagens tipsrunda, samtliga frågor har anknytning till naturen.

19/6 Dennis och Yiming kommer från Motala i husbilen. Dennis har kört Vätternrundan och säger sig vara oväntat fräsch och pigg. Vi äter lättlunch innan de fortsätter hem till Trollhättan. 

Till kyrkoruinen där tjugotre ivriga blomsterälskare ställt upp och väntar på att Tommy skall guida dem genom Lemnhults hagar och slåtterängar. Efter två timmars natur- och tipspromenad dricker vi kaffe och rättar tipsfrågorna. Alla får priser, som består av produkter från vår örtagård, vinäger, örtsalt, örtteer och olika kryddväxter. Då det är dags för hemfärd följer flera deltagare med till Örtagården för en rundtur. Ett trevligt avslut på en fin kväll.

21/6 Ulla, Helen, Lars och barnen här. De bjuder på gott kaffebröd och vi sitter länge och småpratar. De beundrar Lillstugan och skriver i gästboken, som jag äntligen kommer ihåg att lägga fram. Förbereder morgondagens trädgårdsträff. 

22/6 Ett tjugotal pensionärer hit för guidad tur i Örtagården och för besök av bonadsutställningen i Lillstugan. Damerna känner igen sig i de gamla tingen, främst vävredskapen som vi samlat i kammaren. Herrarna är intresserade av de gamla verktygen, som finns i snickarboden. 

Under kvällen är vi i Holmeshult med botanisterna. Vi har glädjen att hälsa en ny medlem välkommen i VeBS.

24/6 Midsommar! Vi firar aftonen på Omberg med ett glas vin och kyckling vid Vätterns strand där vi också får uppleva en fantastisk solnedgång. På midsommardagen faller det efterlängtade regnet och grönskan blir ren och frisk. Vi åker hem till Mormor, Mamma och Pölsan som övernattat i ladugården de hälsar oss välkomna med högljudda jamningar. 

27/6 Skatorna skränar uppe på berget. I tro att Pölsan är på jakt efter en skatunge, går jag ut och möter en stackars skabbräv på tomten. Arma djur så plågad den är. Hoppas att den har hittat kattmaten så den får någon näring i sig. Tommy åker till Repperda äng där Margareta inventerar floran. Gemensam lunch.

30/6 Till Boaskögle där Gunvor visar oss en hälsokälla. Vi får också se en av hennes vackra pärlor, en rikt blommande linneaskog. Under eftermiddagen letar vi väktararter - trollsmultron - på tre lokaler. Fullträff på samtliga.

 

Tillbaka