JULI

Lasse-Majas grotta

Lasse-Maja 1785 - 1845

Lasse-Maja  föddes som Lars Larsson men för att försvåra för lagen tog han sig namnet Lars Molin. Under sin brottsliga bana var han efterlyst, mest hela tiden. När hans bravader började bli känt för allmänheten blev han kallad Lasse-Maja i folkmun. Detta för att han fick betyg och personbevis i sin första flickväns namn. Vid en del av sina småstölder var han iklädd kvinnokläder, men de flesta grövre brott utförde han som man. 

Bland allmogen  var Lasse-Maja väldigt populär då han ansågs ta från de rika och ge till de fattiga. Hans mest aktiva period var från sekelskiftet fram till 1813 då han togs till fånga och spärrades in på Carlstens fästning. Lasse-Maja lyckades klara sig levande från det hårda fängelselivet och blev så småningom frisläppt. Trots allt var han märkt av det hårda livet på fästningen men kunde ändå leva lugnt några år i Arbogatrakten, innan han dog. 

 


1/7 Det är tidig morgon då vi åker till Sällevadsån på jakt efter oxbär. Tommy räknar med en heldagstur så jag packar ner kaffe och lunchmat i ryggsäcken. Det blir en ganska strapatsrik dag med klättring bland stora stenbumlingar och halkiga stigar. Något oxbär hittar vi inte trots allt. Inte så långt från den tänkta växtplatsen finns en skylt som berättar att här finns platsen där den beryktade tjuven Lasse-Maja gömde sig, en gång i tiden. Tommy är förstås skeptisk till hela historien men följer ändå med mig då jag vill se gömslet, en grotta som innehåller två "rum". En stege är utställd så besökarna kan ta sig en titt inne i rövarkulan.

På hemvägen, någon mil från Lemnhult, stöter vi på en rapphöna (inte är så vanlig i våra trakter) och en liten virrig grävlingunge. Ungen är hjärtskärande näpen och man kan undra var mamman håller hus.

3/7 En ström av besökare i trädgården, samtliga bjuds på kaffe, saft och kakor. Efter lunch dyker Hans och Susanne upp, då blir det blåbärspaj med vaniljsås till kaffet. En vilddahlia och en knölvialplanta följer med dem hem till Flugeby. Susanne levererar ett antal burkar med lavendelsocker till försäljning. Vi passar på att uppvakta Amy som fyller tonåring. I Oranielandet knoppas vita liljor. Vi inventerar växterna på Lemnhults kyrkogård där vår naturintresserade kyrkvaktmästare Ulla har skyddat ett område från gräsklipparen. 

6/7 Vi skjutsar hem Magnus som varit här ett par dagar och hjälpt Tommy att bära in veden. Vi hittar solvända i torrbacken och tre plantor förmodade skogsklockor. Botanikträff i Stenberga hos Roger och Brita. 

9/7 Honungsrosen står i full blom och sveper in Örtagården  i ett dofttäcke. Vissa dagar är livet vänligare än vanligt! Jag bakar lavendelskorpor, sätter fläderblomssaft och plockar johannesört till vinterns hirkum-pirkum. Sår skogsklocka, alpmarton och gråmalva. Knölvialen blommar. Tommy gör affischer till augustiutställningen "Träsnideri och täljda tavlor".

13/7 Tommy har börjat slå övre delen av Slåtterängen och halva Skogsängen. Det varma vädret gör att höet torkar fort och kan tas om hand, direkt från backen. Lars A. hämtar rapportblanketter och tittar samtidigt in i Örtagården och i Lillstugan. Han beundrar vår praktfulla honungsros, som täcker hela pergolan. En släktforskare kommer och får hjälp av Tommy att hitta till torpet Trelleborg, där en av hans förfäder bott. Nu lider trädgården svårt av torkan. Så snart det blir kväll vattnar vi överallt, utom på gräsmattan. Vi lämnar inventeringslistor till Gunvor och Doris. Nu är det bara kyrkvaktmästaren som också skall ha ett ex. 

15/7 Nitton plusgrader och vi väntar på regnet som utlovats av SMHI. Tommy åker på väktarartsresa. Han skall se hur det står till med granspirorna i kommunen. Under tiden vattnar jag ålandsroten som slokar betänkligt. Den storblommiga clematisen har öppnat sig och märkligt nog står de mörkblå blommorna vackert mot Lillstugans faluröda vägg.

Träffar och dricker kaffe med  ett gäng Vebsare i Bäckaby hembygdsgård. Sommarserveringen drivs av kvinnorna i byn, som också bakar det goda brödet.  En trevlig kväll som avslutas i Nils vackra örtrika trädgård. Där finns som vanligt en mängd nyheter på gång, allt från magnolia till kinesiska smörbollar. 

17/7 Snoken ligger under Stora Körsbärsträdet då vi går Filosofrundan. Det är första gången i sommar som vi ser den. Kungsliljorna blommar och doftar underbart. Vi klipper bort och rensar bort växter som vuxit ut i gångarna och hindrar vår och besökarnas framfart. Tommy binder upp riddarsporrarna i Oranielandet.

21/7 Lokaltidningen ringer angående en intervju. Trevligt besök från Stenberga och vi har en botanisk diskussion som roar samtliga. Tommy slåttrar vid Kyrkoruinen och jag tvättar och städar. Günter och Lisbet här med ett planteringsbord som jag får överta.

26/7 Hittar fältgentiana i Lillängen och ett hundratal rylplantor vid Norregöl. Efter sexton år återfinner Tommy myggblomster vid kanten av bäcken. Plockar klarbär, beskär gullregn och hägg. det blir betydligt ljusare. Under kvällen har vi besökare i Örtagården. Milena ringer, hela familjen skall komma. Bakar en kaka för deras räkning.

31/7 Elva mm i regnmätaren och tretton grader varmt. Vi åker till Huseby där jag köper marmelad, dricka, senap och örtsirap i Bruksboden. Hemresan går över Alvesta och Rörvik där vi hittar en enorm loppis. Köper glas, skrin, lampa och handvävda linnehanddukar. Lisbet och Günter här på kaffe och smörgås.

 

Tillbaka