AUGUSTI

Skulptur av Helmer Johnsson, Bäckseda. 
1896 - 1982

Helmer Jonsson började tidigt intressera sig för träsnideriets möjligheter. livsglädje och skönhetslängtan genomsyrade allt han skapade. Skulpturerna visar hans stora förmåga att tolka sin omvärld. Bildernas ibland poetiska, ibland mustiga framtoning berättar om konstnärens ömsinta förståelse för naturens och människans villkor.


1/8 Sommargrannarna har anlänt. Det är trevligt med lite rörelse och liv i Lillhagen. Corinna talar allt bättre svenska. Jag sätter svart vinbärssnaps, kokar örtsirap och plockar hallon och klarbär. Tommy tar bort döda grenar i de gamla klarbärsträden. 

3/8 Gunilla och Lennart kommer på besök, likaså Susanne och Hans. Hans talar om att vår gamla buss är såld och på väg till Göteborg. Tommy klipper gräs, som tyvärr måste läggas i komposten och inte i landen. På kvällen är vi i Äsprilla med Vetlanda botaniska sällskap. Vi gläds åt  slåtterblommor och tätört.

7/8 På bonadsutställning i Nässjö tillsammans med Helen och Lars-Åke. Roligt att se gamla bonader som man kommer ihåg från barndomen. Många vemodiga minnen men också glada skratt. En fin upplevelse. Vi passar på att dricka kaffe i Gisshult. Vid hemkomsten ringer en dam och frågar om ett gäng konsthantverkare kan komma på Örtagårdsvandring. Vi bestämmer datum till i mitten av månaden.

9/8 Kokar saft av svarta och röda vinbär. Vi hämtar skärmar på Miljökontoret inför utställningen i Sockenstugan. Ett intensivt regnväder ger trettiofem mm i mätaren. Arbetar ett par timmar i Sockenstugan. Placerar ut bord och lägger dukar av säckväv på dem. Blir fint till de snidade träfigurerna. Sätter upp bilder på skärmarna.

13/8 Till Sockenstugan med blommor och grönsaker som skall pryda utställningslokalen. Gunvor kommer med fång av blommor från sin trädgård. Susanne och Hans, som äger konstnärens verk, anländer. De är fullastade med träskulpturer som skall sättas upp. Tommy är med botanisterna i Aneby. Susannes näst äldste son åker till Linköping för att börja på universitetet. Klockan fem på eftermiddagen är alla träarbeten på plats. Vi äter middag i Norhagen. Lokaltidningen ringer och avtalar tid för intervju och fotografering under morgondagens utställning.

14/8 Vi har arbetat intensivt hela veckan så när utställningen går av stapeln är vi ganska trötta. Journalist och fotograf gör sitt, folk kommer i en jämn ström och många visar sin uppskattning.  Konstnärens arbeten är lätta att tycka om. Han var en oerhört skicklig träsnidare som kunde tolka sin omgivning med ett varmt, förstående leende och med en glimt i ögat. När kvällen kommer är alla nöjda och den siste besökaren lämnar lokalen klockan tjugotvå. 

15/8 En trevlig dag med besök av nio konsthantverkare i Örtagården. Alla är roade av färg och form och har kreativa synpunkter på det mesta. Roligt och stimulerande. 

20/8 Vi plockar tolv liter blåbär före lunch. Efter maten sätter Tommy ut bänkar och bord så att  morgondagens växtbytare har någonstans att sitta. Jag bakar lavendelskorpor och mjuka kakor med doftpelargon. Sex meter bord fyllda med växter.

23/8 Vaknar klockan fyra på morgonen av att en räv skäller utanför sovrumsfönstret. Kan inte somna om utan går upp och ut på verandan med en kopp kaffe. En strålande vacker morgon. Rödhaken knäpper vid källaren och Pölsan dyker upp och håller mig sällskap. Tänker på växtbytardagen som var välbesökt och intensiv med alla frågor och funderingar. Tar en titt in i Lillstugan som äntligen har fått el indraget. Var lite orolig hur det skulle se ut, om det skulle störa i den gamla miljön, men inte. Vi är mycket nöjda med resultatet.

24/8 Vi tar en vilodag och åker till Våraskruv naturreservat. Dricker kaffe och äter lunch ute i det gröna, underbart avstressande. 

29/8 Plus femton grader och blåst. Vi åker till Vetlanda och hälsar på Magnus som behöver ha en del hjälp. Jag handlar mat före hemfärden och Tommy besöker frisören. Då vi kommer hem ringer en holländare som vill komma och se mina ikoner. 

31/8 Tommy arbetar vid datorn. Han skriver en folder till Lemnhults hembygdsförening. Familjen Hofmann bjuder på gott eftermiddagskaffe i Lillhagens trädgård. På kvällen åker vi med botanisterna till Vresekull där vännen Nils guidar oss och tar oss med till Rikagruva. 

Tillbaka