SEPTEMBER

Kulturreservatet Åsens by.

 

Besök reservatet och upplev hur man levde i en liten småländsk by omkring förra sekelskiftet.

Linet rycks.

 1/9 Det är nio plusgrader och tät dimma då vi startar vår resa till Adelövs marknad. Kaffe och smörgåsar är nedpackade, katterna är ompysslade och har gått ut på äventyr. Har hört så mycket positivt om marknaden i Adelöv, så vi måste se med egna ögon om allt stämmer. Jodå, det är mycket folk och många försäljare i farten. Men var är alla hemslöjdsalster och alla lokalproducerade varor? Försvinner de bland allt glitter och alla plastprylar? Vi tröstar oss med ett besök i Kryddboden och därefter åker vi till Åsens by. Vi har tur, i dag rycker man linet och vi får en lektion i hur det skall göras på gammalt manér. Jätteroligt! Tittar på en fin utställning och pratar med en biodlare som slutskattar sina kupor. Tyvärr är den spännande butiken stängd, så vi tar lunchpaus under ett körsbärsträd innan vi fortsätter mot Haurida där vi köper burkar och bivax.

3/9 Vi packar squash, potatis, bönor, äpplen och plommon som Dennis och Yiming skall få. Vi skall vara med då Volvo flygmotor fyller 75 år. En fantastiskt trevlig dag med flyguppvisning, guidning i lokalerna, artistuppträdanden, god mat och mycket mer. Avslutar med kaffe hos Yiming och Dennis och passar på att beskåda deras nya kök. Mycket fint och välgjort.

7/9 Plus femton och lätta skyar. Ewa och Thomas med gänget från Erikshjälpen här på kaffe och trädgårdstur. Alltid roligt då de kommer.Vi pratar om julmarknaden där det brukar vara gott om besökare. Förra året passerade drygt tretusen besökare. Låter kul.

12/9 Dagstur till Öland med fågelskådning och slånbärsplockning i sikte. Underbart som alltid!

17/9 Får i uppdrag att illustrera ett arbete åt Dennis. Det lyckas och Dennis är belåten med resultatet. Vi har plockat lingon och blåbär som jag får frysa ner hos Susanne. Tommy skattar honung och jag plockar äpplen.

21/9 Våra flaskor och burkar har kommit. Packar in Susannes del i bilen och åker till Borgholm för leverans. Kaffe , småprat och planering hos Susanne. Mats ringer och vill att vi skall delta under morgondagen. En reporter skall komma och han vill veta hur vi ser på landsbygden i allmänhet och Lemnhult i synnerhet. Funderar på det.

24/9 Till Äsprilla på "Gammelda´n". Byborna ställer upp mangrant och visar hur man levde förr i tiden. Det mesta görs för hand, få maskiner kommer till användning. Undantagen är en stenkross som tar sig an riktigt stora stenbumlingar och ett tröskverk som drivs med tändkulemotor. Till lunch serveras Tisdagssoppa och potatisbröd med hemystad ost. Den som vill ha kan få kaffe med hembakat bröd. Vi åker hem via Vetlanda där vi plockar kvitten och vildäpplen hos Ulla. Får körsbärsplommon av Alf och Ingrid.

25/9 Sträckräkning på Biltingaled med Alf och Ingrid. Dimman ligger tjock hela morgonen men så småningom lättar den. Sammanlagt ser vi 500 fåglar fördelade på tjugoåtta arter. Får ett par kilo stora fina Viktoriaplommon av Ingrid innan vi åker hem. Lena kommer och överraskar med irisplantor.

26/9 Tio plusgrader och dimma. Vi tar en dag på Öland och plockar drygt tretton liter slånbär. Tommy ser havsörn, pilgrimsfalk och tusentals gäss. På kvällen pratar jag med Magnus om hans födelsedag den tredje oktober. den skall firas med tårta, naturligtvis.

30/9 Får hem saftflaskor och geléburkar. Kokar flädergelé, kvittengelé och fyller vackra flaskor med kryddvinäger. Sätter slånbärssaft, gör kvittenmarmelad och flera burkar hot chili. Hela dagen går åt till att sylta och safta.

 

Tillbaka