OKTOBER

Äpple Norhagen, en kärnsådd Fransk äppelgratäng

Dela, kärna ur och skala drygt 1 kg fasta äpplen. skär dem på längden i centimetertjocka skivor. Stek äpplena i 50-75 gr smör tills de är lätt brynta på båda sidor. Lägg dem i en smord form. Smält 1/2 dl passerad plommonsylt i en panna med 2 msk rom. Vänd ner blandningen i äpplena och släta till äppelskivorna i formen. Rör ihop 50 gr smör med 1 dl socker till en luftig smet. Vispa i 3 äggulor och därefter 10 gr mjöl, 1/2 tsk kanel samt 2 dl brödsmulor från fullkornsbröd, helst bakat på vete. Vispa 2 äggvitor med en nypa salt tills du kan forma mjuka toppar. Strö på 1/2 msk strösocker och vispa tills du kan forma styva toppar. Vänd ner äggvitorna i brödsmule-smeten och bred ut alltihop i ett jämnt lager över äpplena. Grädda i 170 grader ca 25 minuter tills ytan pöst upp lite grann och just börjat få färg. Strö på generöst med florsocker och grädda i 25 minuter till. Ytan skall få en vacker gyllenbrun färg. Låt puddingen kallna och kyl den i minst 12 timmar före servering.


3/10 På förmiddagen uppvaktar vi Magnus på hans födelsedag med äppelkaka och presenter. Vid hemkomsten tappar vi upp årets sensommarhonung på burkar. Städning av Sockenstugan.

6/10 Jag fryser in tio liter tranbär i Susannes frys eftersom vår egen är fylld till bristningsgränsen. Lämnar burkar och etiketter till henne på samma gång. Köper paprika som jag skall vitlöksmarinera. Det är första gången som jag provar på det.

14/10 Termometern visar på dryga plus sex grader. Under veckan har vi haft sträckräkning i Nye tillsammans med vännerna Ingrid och Alf. Årets resultat var inte så lysande. Vi har planterat i "prärielandet", enbart höga s k stäppväxter som inte passar någon annanstans. 

19/10 På kvällen har vi möte med Vetlandas botaniska sällskap. Sekreteraren kommer inte och öppnar lokalen den här gången heller, så vi beslutar oss för att åka till Näsby Sockenstuga där man har föreläsning  med visning av naturbilder. Det blir en trevlig kväll trots tidigare krångel.

24/10 Jag har äntligen fått napp vad det gäller träull! Jag kommer överens med tillverkaren att vi kommer och hämtar en säck under dagen. Vi kommer till en fantastisk plats med gamla vackra byggnader och fin utemiljö. Vi tittar på deras örtagård, som fortfarande har en hel del gröna och blommande växter. Dessutom besöker vi en intressant utställning, som anknyter till livet på orten.

29/10 Plus fyra grader då vi gör en utflykt till Bodasjön med omnejd. Vi ser en bland annat en stor flock vigg. Som vanligt har vi packat ner kaffe och smörgåsar i ryggsäcken som intas vid stranden. En blek sol gör sitt bästa att värma våra kroppar och sinnen. Efter ett par timmar åker vi tillbaka till Vetlanda. Vi träffar Ingvar Rutgersson som visar oss Ybels källare där Trädgårdsvännernas årliga julmarknad skall gå av stapeln. 

31/10 Gunvor, Stina, Clarie och jag åker till Vetlanda för att köpa gardiner till Sockenstugan. Det visar sig inte vara det lättaste. Efter hundratals gardiner av olika kvaliteter, färger och mönster kommer vi överens med affären att de skall komma till Sockenstugan med ett tiotal gardinprover. Då kan vi välja i lugn och ro i den miljö som gardinerna skall vara. Vi pustar ut med en kopp kaffe på Ritz konditori, stadsresan är över.

 

 

 

 

 Tillbaka