NOVEMBER

Hassel i novembersnö
Hassel
Colrylus avellana

Växer på ängar och vid gärdesgårdar. Först blommande av svenska växter, närmast följt av Tussilago; utslår bladen samtidigt med Padus och Evonymus, då Adoxa och Acer platanoides blommar. Göder ängarna, är buskformig och hög utom på Öland, där den är mycket småvuxen; barn äter gärna nötterna, särskilt dem som insamlats av mössen. Träet eller rättare sagt kvistarna används till metspön, ärtris, tunnband, större korgar och såll; sägs bevara spannmålen. Den knöliga, masurliknande roten brukas till finare snickeriarbeten. Kolen används framför allt till ritkol av målare, skulpörer och guldsmeder.

Carl von Linné  Svensk flora


3/11 Plus sju grader då vi packar bilen för färd till Pensionärsföreningen i Korsberga. Tommy visar bilder från "Ett år i Lemnhult" och jag har en liten tipspromenad för deltagarna, med priser från Örtagården. Vi träffar många glada och trevliga människor som bjuder på sig själva. God stämning och gott kaffe med smakligt bröd. 

5/11 Dennis kommer hem med en flaska Tokayer (6 puttonis) till mig och en makalös skotsk whisky till Tommy. Yiming skickar med läckra kinesiska kakor som påminner lite om vår svenska spettekaka, mycket gott. Tommy har varit på Fågelrally och jag bakar engelska fruktkakor till julmarknaden i Ybels källare. Tommy kommer hem lagom till middagen. Han säger att det är ovanligt tyst i skogen.

6/11 Sex plusgrader. Dennis arbetar, som vanligt, med våra strulande datorer och modem. Han åker hem till Åsaka vid åtta-tiden på kvällen. Vi skickar med honom flera plantor av Tuscanyrosen och en fruktkaka.

8/11 Får en beställning på hemlagad sylt och saft som skall till en träff hos Trädgårdsvännerna. Putsar fönstren i Sockenstugan, bakar ölbröd och gör chokladdoppade mandelfyllda dadlar.

18/11 Idag hämtar jag kringlor som Gunvor har bakat åt oss. Jag bakar lavendelskorpor och provencalska valnötsbröd med färsk rosmarin. Tio sidensvansar plundrar nyponbuskarna in på bara grenen.

20/11 Jag och Susanne deltar under två dagar i Trädgårdsvännernas julmarknad. Den  går av stapeln i Ybels källare och drar ett par tusen besökare. Vi tycker det är mycket spännande eftersom vi aldrig deltagit tidigare. Källaren är ju en förträfflig plats att anordna gammaldags marknader i. Våra flaskor och burkar går hem, verkar det.

22/11 Det är kyligt och grått i dag. Magnus har varit här och stannat över natten. Tommy rensar i örtagården och jag donar inomhus. Jag förbereder frukten till nästa omgång fruktkakor. Efter middagen kör jag Magnus tillbaka till Vetlanda, han längtar hem till sin lägenhet.

26/11 En minusgrad. Det har fallit ca en decimeter snö och fåglarna flockas allt mer kring  matbordet. En bergfink blandar sig med pil- och grönfinkarna och passar på att stoppa i sig. Vi fyller på mataren ett par gånger om dagen och hänger ut nya talgbollar. Stora hackspetten gör sitt bästa att kroka av bollen för vidare transport. Nu är tio engelska fruktkakor färdiga, whiskysenapen upphälld och romtryffeln lagd på burk. Jag har gjort ett antal presentförpackningar. De ser verkligen läckra ut med sitt goda innehåll. Susanne myser förnöjt då hon ser dem.

30/11 Äntligen en längre tur ut i naturen. Det är så skönt att andas frisk luft och att sträcka på benen efter allt innearbete. Pratar med Susanne som packar inför Kompaniet.

 

Tillbaka