DECEMBER

Tomtens brevlåda.

I början av december åker vi från Lemnhult till Åseda för att titta på huset Kompaniet, där det snart skall hållas julmarknad. Vägen är backig och ganska krokig. Just så som en lantlig väg i Småland skall se ut. I snön har rådjur och harar ritat sina spår, småfåglar stryker mellan trädtopparna, lätta vita flingor faller och där...där får vi plötsligt syn på den, tomtens  brevlåda. Inne i skogen, vid ett litet berg, lyser det rött mellan trädstammarna. Vi lämnar bilen och smyger fram till lådan som är röd och prydd med vackra gammaldags bokmärken. På locket står det TOMTEN, skrivet med med jämna bokstäver. Vi gläntar försiktigt på locket och får se ett litet paket och på paketet står det ett namn; Edvin. Vi undrar vem är Edvin och varför får han ett paket i tomtens brevlåda? Är Edvin och tomten särskilt goda vänner? Kan Edvin vara pojken som vi såg vid bondgården vi körde förbi för en stund sedan? Lite brydda åker vi vidare och funderar på den röda brevlådan, pojken och paketet men vi får nog aldrig veta vad det innehåller. Det är en hemlighet mellan pojken och tomtefar. 

 


1/12 Det är 6,6 minusgrader då vi hämtar marknadskringlor hos Gunvor. Vi passar på att lägga godis i Tomtens brevlåda. Kanske hämtar Edvin dem? Kokar plommonsylt och bakar Ryskt kornbröd som skall mogna några dagar. Lägger lavendelskorporna i sina förpackningar. Allt, utom brödet, som bakas i morgon natt, är packat och klart.

4/12 Efter två dagar på Kompaniet i Åseda är vi trötta men nöjda. Susanne stannar kvar och vi sorterar och räknar osålda varor. Följer med Sussie då hon åker hem. Köper prislappar och betalar senaste sändningen burkar och flaskor. På kvällen ritar jag en ny skylt; Mormors skafferi. Fyller Två-korns whiskysenap på burkar.

10/12 I dag skall vi medverka i Ladan i Ökna. Det blir en ny erfarenhet. Ryktet gör gällande att det är ett uppskattat ställe som drar folk. Ägarna till Ladan är ett trevligt par med intresse för bygden. Vi ser fram mot en intressant afton. Enda orosmomentet är faran för ishala vägar då vi skall åka hem.

16/12 I dag skickar vi paket till Kina samt julkort till släkt och vänner. Efter lunch kommer antikhandlaren från Vadstena med vår skänk. Äntligen får jag plocka in allt porslin som varit nedpackat i lådor sedan ett halvår. Vi tar en tur till Gatu och till Sockenstugan. 

21/12 Är i Vetlanda och handlar. Samtidigt passar vi på att lämna julpengar till barnbarnen. Sussie och jag gör en presentförpackning som Gunvor skall få som tack för all hjälp. 

En räv strosar runt på tomten. Vi följer efter den och Pölsan hänger med ut i skogen. Jag är livrädd att han skall bli rävgodis så vi vänder och går hem med katten. 

23/12 Vi hämtar Magnus, som skall fira jul hos oss. Ett paket har kommit till oss på posten i Korsberga. Det är en julgåva från våra rara sommargrannar, Elmar och Corinna. Vi får flera CD-skivor med klassisk musik och burkar med hembakat bröd. Vi låter oss väl smaka.

24/12 Det är plusgrader då vi tar en timslång morgonpromenad till Talleberg. Magnus sover ännu och det är lagom att laga frukost då vi kommer hem igen. En fridfull julafton med julklappsutdelning, god mat och trevligt sällskap. Magnus har snidat en träsked och en skärbräda till oss i julklapp. På kvällen ställer vi som vanligt ut gröt till tomten i Lillstugan. Kaffe med Stollen, jättegott!

25/12 Skjutsar hem Magnus innan vi åker för att uppvakta Hans, som fyller femtio år. Det är fullt hus, glatt och trevligt. 

31/12 Minus sex grader då nyårsafton inträder. Det känns alltid vemodigt då ett år tar slut, även om det har varit gott. Tiden rusar iväg ju äldre man blir. Hur skall man hinna att göra allt man vill? En skön kväll där nyårssupén består av vitlöks- och rosmarinpäckad filé med fransk potatisgratäng. Därefter ett glas Armangac -79 med belgisk choklad. Vi ringer barnen och önskar ett Gott Nytt År, vi är nöjda.

 

Tillbaka