FEBRUARI

Folkkonst

Bonader och kistebrev tillhör vår kulturskatt. Många har försvunnit i dag, men några av de färggranna planscher som sattes upp på väggen eller på kistlockens insida har bevarats. På bilden illustrerar den översta bonaden hur Lots hustru förvandlas till en saltstod och den undre visar Jesu intåg i Jerusalem. Kanske läste de fromma en strof var gång de beskådade bilden på väggen eller öppnade kistlocket?


2/2 Det är torsdag och dags för Sockenstugeträff. Femton personer jobbar idogt med olika projekt. Somliga målar ägg att hänga i ris, några dekorerar krukor, en del broderar och andra diskuterar recept på småbröd och smålandskringlor. Det är liv och rörelse. Avbrottet för kaffe med hemlagat bröd sker under glada skratt. Alla är förväntansfulla inför ett festligt inslag i byns vardag. Tommy tillbringar kvällen på gymnasiet där flera VOK:are spikar fågelholkar. Vi har blivit lovade att få ett antal att sälja under basaren, jättetrevligt.  

5/2 Det är fjorton grader kallt. Tommy har just avslutat ornitologernas medlemsblad "I Kikaren". Nu skall den tryckas och delas ut till folk från när och fjärran. 

13/2 Magnus ringer. Det är hans första arbetsdag och allt är väldigt spännande för honom. Tommy bär in sexton fågelholkar som vi får till basaren. vi räknar med att fylla 10 - 12 bord med olika varor. Vi åker till Vetlanda för att handla och låna böcker. På hemvägen upptäcker Tommy en havsörn, som seglar över byn Snärle, en mäktig syn. På postkontoret i Korsberga hämtar vi ett paket med material från Smålands flora. Nu blir det några dagar av ruträkning och rättning för Tommy.

16/2 Två grader kallt, blåst och snödrev när jag åker till träffen i Sockenstugan. På grund av det dåliga vägföret kommer bara åtta personer till träffen. Vi sätter igång med mina skisser till de feststänger som vi skall klä och placera vid ingången till Sockenstugan dagen för basaren. De skall bli ett glatt välkomnande för våra gäster. Vi är den första socknen i länet som har egna feststänger.

20/2 Har köpt guldtråd och pärlor att pynta våra fjädervippor med. Jag har plockat myskankefjädrar hos Sussie och de blir helt underbara som vippor i påskrisen. I förrgår hämtade vi en sändning med trettio tittägg. Tillverkarna som skulle leverera en sändning ägg till butiker i Stockholm, gjorde en avstickare till Vetlanda. Ett smidigt sätt att få hem de vackra tingen.

23/2 Mulet och något kyligt. Gör affischprov som jag skall visa de övriga i kväll. Tar med mig rågblommor, påskris, papper och säckvävsdukar till Sockenstugan där tretton personer har samlats. Tommy har gjort stommarna till våra feststänger som skall pyntas med symboler, blommor, kransar, girlander och granna band. Alla har fullt upp och bidrar på olika sätt. 

27/2 Tommys mor fyller år och vi gratulerar med blommor och ett stort tittägg som glädjer henne. Alla döttrar och söner med partners och barn är där och vi festar på varma smörgåsar och tårta. I morgon skall Tommy på styrelsemöte i hembygdsföreningen.


Tillbaka