MAJ

Maj, blomstermånad 

I denna månad skall man warmt bada, och bruka warm spis, och det är godt att taga drick till sig, som gör blod, och skall man intet djurs hufwud äta, förty det gör menniskans hjerta märkelig skada; man skall bruka malört och salvia i sin dryck.

 Ur Bondepraktikan


1/5 Ett fint duggregn faller då vi styr kosan mot kulturreservatet Åsens by i Haurida, Aneby. Där står byggnaderna orörda som de såg ut då den siste brukaren gick bort. På de små åkrarna odlas gamla typer av råg, vete och korn. Man har en kålgård och under sommaren en välskött linåker. Besökarna får stifta bekantskap med Väne-kor, Linderröds-svin, Ölands-höns och Göinge-gäss. Inte att förglömma fåren som hjälper till att skulptera fram landskapet. I en täppa står bikupor på rad och Tommy får en pratstund med biodlaren. En välgjord utställning, med olika redskap samt prov på gammaldags färger och målningsmetoder, finns i den stora logen. I den bortre delen av ladugården är inrymd en butik med lokalt producerade varor. Vi köper senap, kryddor, sylt och en linkvast. I ett av husen serveras mat och kaffe för den som är sugen. Efter en tur runt ängarna i byn dricker vi kaffe. Fortfarande stänker det så smått från himlavalvet men rustade med paraply , regnkläder och stövlar klarar vi oss torrskodda.  

4/5 I dag åker vi till Korsberga församlingshem. Pensionärsföreningen har inbjudit oss till en föreläsning om potatis. Föreläsaren har ca trehundra olika potatissorter i odling varje år. Han har tagit med sig ett tjugotal olika sorter som åhörarna kan studera. Jag får en fransk tidig sort av honom. Det skall bli spännande att se hur de klarar sig hemma. 

5/5 Till Öland. Tommy stannar till i Saxhult och tar ett par bilder genom bilrutan. En älgko med två kalvar står intill vägen och äter av det späda björkriset. De visar upp sig ett par minuter innan de drar sig undan in i skogen. Utan flera avbrott fortsätter färden. Väl framme på ön startar vi i Beijers hamn där Tommy skådar fågel och jag för anteckningar. I mitt tycke en bra "arbetsfördelning". Vi fortsätter ner till södra udden där en nyfiken och hungrig kaja tigger bröd då vi dricker vårt förmiddagskaffe. Ett besök i utställningshallen ger oss mycket. Det är ljust, vackert och välgjort. Efter lunch på kyckling, sallad, bröd och lättöl åker vi till  Albrunna perenner. Ett besök där är ett måste då en större, bättre och fräschare perennförsäljning  inte finns på hela ön. Genom åren har vi testat det mesta och inget eller ingen har kunnat slå Albrunna perenner. Vi tar en lång tur ut på Alvaret. Det är en lisa för själen att ströva omkring i det strama kärva landskapet med dess höga klara förunderliga ljus. Vi återvänder hem och klockan åtta parkerar Tommy framför Norhagens veranda där tre katter väntar på något gott.

18/5 Det störtregnar då vi skall rensa ogräs i vår tänkta linåker. Inga Thylén och jag försöker trotsa ovädret men efter fem minuter är vi närmast dränkta och måste ge upp. Grannen Claes, vars åkermark vi lånat, föser in oss i sin snickarbod dit också Tommy ansluter sig. Väl under tak dricker vi vårt medhavda kaffe och har en trevlig pratstund. Vi beslutar oss för att göra ett nytt försök om några dagar. Allt beror dock på vädergudarnas godhet.

20/5 Uppehåll och en blyg sol som tittar fram då Susanne och jag packar in våra varor och åker till bygdegården i Ösjöbol. Vi skall delta i Kronobergs och Kalmar läns kulturdagar. Trots att byn är liten och det är smått om utrymme, är besökarna många. Utanför huset har vi satt fram flera backar med olika medicinal- och kryddväxter och prydnadsväxter som skall säljas. Inomhus har vi fyllt två bord med sylt, saft, marmelad, bröd, godis mm. Det blir en intensiv och rolig dag. Trötta men nöjda åker vi hem efter en dags livlig kommers.

23/5 En vacker dag med sol och ljumma vindar. Vi tar ledigt från vår Örtagården för att besöka en annan, nämligen Virserums Örtagård. Den är annorlunda då den är formad i och runt  ett berg. Här är växterna skyddade då berget värms upp av solen under dagen och lämnar från sig värme under natten. Högst upp på berget ligger ett hus med en bänk framför där besökarna kan sitta och njuta av väldoft och vackra milda färger. Ett bra utflyktsmål med en brusande fors, intressanta byggnader, utställningshallar, snickeri mm.

27/5 Magnus är hemma hos oss under helgen. Vi åker till Dennis och Yiming så Magnus får se hur de bor. Yiming bjuder på dumplings, inlagda ägg, ångkokt bröd och mycket grönsaker. Till teet och kaffet får vi dadelkaka som verkligen uppskattas av samtliga. Magnus är road av Yimings sätt att laga mat. Allt skärs smått och blandas snabbt. Att kavla och forma hundra dumplings går som en dans. 

28/5 Vi kör Magnus till tåget. Nöjd med sin helg skall han åka hem till Nässjö igen. Då det är Mors dag uppvaktar vi Tommys mor Karin med en blomma och blir bjudna på kaffe med gott bröd. 

31/5 Rundtur i Örtagården som ligger rentvättad av regnet. Allt ser mycket grönare ut tidigt på morgonen och fågelsången är livligare. Morgonkaffet dricker vi på verandan. I kväll skall vi möta upp med VeBS på Landsbroformationen där Lars-Gunnar Flink skall guida oss. Tio glada VeBS:are deltar i vandringen bland många sköna örter. Lars-Gunnar berättar medryckande och kunnigt om formationens tillblivelse och tackas varmt vid kvällens slut.


Tillbaka