Juni

Tjäder

Tetrao urogallus

 Tjädern är vår största hönsfågel. Den är knuten till tall och lever främst i gammal skog. Tjädern är känd för för sitt karaktäristiska spel på vårarna. Tuppar och hönor samlas på en gemensam spelplats och där uppför tupparna ett speciellt parningsbeteende bestående av  kluckande sång och häftiga utfall mot varandra. Tjädern är Gästriklands landskapsdjur och återfinns i hela landet, utom på Gotland. 
På gammelsvenska kallas den fjärrhane uttalas då feirrhane.
                                                                                                            

 

 


4/6 Åker mot Haga och träffar på en spelande tjädertupp. Tommy går ur bilen och tar flera lyckade bilder innan tuppen anfaller honom. Det doftar varmt från tallskogen och myrens pors. Fågelns fjäderskrud glänser nästan metalliskt i solskenet. Vi upplever en förtrollad stund.

7/6 Vi åker till Nässjö och tittar på då Magnus spelar bowling, som har blivit hans favoritintresse. Efteråt bjuder Tommy  på kaffe och därefter skjutsar vi hem Magnus. Vi får en pratstund med honom och personalen innan vi åker hem igen. Allt verkar bra och Magnus trivs med livet.

11/6 Morgonen bjuder på femton värmegrader. Vi deltar i ornitologernas gökotta i Nävelsjö. Den inledande tipsrundan går mindre bra. Det är vännen Alf som har konstruerat den och han frossar i knepiga frågor. Gudstjänst med psalmsång i Guds fria natur kan knappast överträffas av något annat. I synnerhet som småfåglarna och turligt nog en västergök stämmer in i tonerna. 

12/6 Två grupper på besök i Örtagården. Åtta personer på morgonen och nitton personer efter lunch. Flädersaft och lavendelskorpor till samtliga. Ordnar inför VeBS-träffen på onsdag kväll.

18/6 I dag är det De vilda blommornas Dag och vi sätter upp tipsfrågorna inför aftonens promenad. Först har jag dock två grupper i Örtagården. Sammanlagt tio personer, fyra i första gruppen och sex i den andra. Återigen förfriskningar som tas emot med tacksamhet. Det blir allt varmare under dagen. Klockan sex på eftermiddagen är det dags att samlas vid Kyrkoruinen. Fyrtiotvå personer deltar i den största blomsterpromenad vi någonsin haft. Glädjande nog har antalet deltagare fördubblats sedan föregående år. Samtliga deltagare belönas med diverse plantor.

23/6 Vi åker till Huseby, därefter till Linnés Råshult och slutligen till Kurrebo i Urshult. Linnés Råshult är absolut den största njutningen, att något kan vara så ljuvligt. Man känner sig förflyttad till en annan värld och till ett annat århundrade.

30/6 Smålands flora har årsmöte i Aneby. Vi är på plats under två givande dagar. Tommy är nöjd, han får träffa och diskutera med kloka och trevliga människor som delar samma intresse.


Tillbaka