JULI

makaonlarv

Makaonfjäril Papilio machaon efter Machaon, son till den grekiske läkedomsguden Asklepios), art i familjen riddarfjärilar. Den har ett vingspann på 58-88 mm och är gul med svarta teckningar och en bård av blå fläckar innanför kanten på bakvingarna. Den är utbredd på norra halvklotet, i Sverige i hela landet och lokalt allmän på myrar och vid stränder, där honan i juni lägger ägg på flockblomstriga växter. Larven äter bladen, blir 4-5 cm lång och är grön med svarta, orangefläckiga tvärband. Då larven oroas skjuter den ut en rödgul, illaluktande nackgaffel. Arten övervintrar som puppa.


2/7  Aderton plusgrader, strålande sol från en blå, blå himmel. I dag har vi besök i Örtagården av botanister från Göteborgs botaniska förening. Det är alltid lika roligt när det kommer kunnigt folk i trädgården. Av dem kan man lära sig mycket. Vi ställer ut bord och bänkar så att alla kan sitta och vila eller dricka vår framdukade flädersaft med rosmarinbröd och lavendelskorpor. 

Efter ett par timmars intensivt "luppande" och med kommentarer som, "det finns så mycket i den här örtagården att det är svårt att smälta allt" var göteborgarna tvungna att fara vidare. Nöjdast var de som hittade drakblommorna och tistelsnyltroten. Ett besök i Lillstugan bidrog till att burkar med marmelad och flaskor med saft bytte ägare. Till vår glädje skrev samtliga besökare i gästboken.

5/7  Ett sällskap dyker upp i Örtagården för att ta en tur och titta på de giftiga örterna i Häxans trädgård. Vi låter dem leta sig fram för egen maskin eftersom jag har mycket annat att göra. I övermorgon åker vi till Provence och lavendelfälten och packningen är inte klar ännu.  

7/7  Sår tio frön av Dracocephalum ruyschiana (bevarandesådd) innan färden går söderut. 

16/7 En fantastisk semester!! Vi sätter ner lådorna med vin, rött och vitt av god kvalitet. Låter en vit stå svalt inför kvällen så vi får något gott att dricka. Rom, cognac, whisky och likörer sätts in i skåpet.  Jag sätter en  valnötslikör efter fransk modell. Ett besök hos Susanne och Hans med presenter i form av lavendelbuketter, lavendeltvål, lavendellikör, fransk nougat, öl mm. Tror att de tyckte om det. Sätter drakblomssådden i kylen.

20/7 Maria och Bengt här från Västerås. Som "nybyggare" med stor trädgård behöver de mycket växter. De har Många arter själva men vi kan i alla fall ge dem något som de inte har - en ålandsrot. Vi äter en god middag, filé till huvudrätt och färska hallon med sorbet till dessert.

22/7 I dag samlas sex personer för slåtter i ängen.  Fem som slår och en som räfsar. Till spelmansstämman i Årsets hembygdsgård. Ett stort antal spelemän har samlats i det gröna och underhåller åhörarna långt in i den sena timmen. Vi träffar Helen och Lars-Åke och jag passar på att roffa åt mig av Helens goda mjuka kaka till kaffet. 

25/7 Plus 21 och inte ett moln. Tommy vattnar det känsligaste i Örtagårdslanden och jag vattnar alla krukor.  Sår ytterligare tio Dracocephalumfrön i köpt såjord. 

30/7 Magnus är hemma under helgen. Vi gör en utflykt till Jönköping och besöker olika varuhus. Magnus köper en mugg som han skall använda utomhus under sommaren. Han är snart nöjd och vill hem efter lunch. Vi skjutsar hem honom till Nässjö och stannar någon timme för småprat.


Tillbaka