DECEMBER

 Om Klotgraniten i Slättemossa kan man läsa:

 Klotgranit är en bergart som stelnat på stort djup och som sedan kommit upp till ytan vid veckningar i jordskorpan. I Slättemossa finns två synliga berg som består av granitbollar överdragna med ett eller flera skikt av kalknatron och hornblände. Utrymmet mellan bollarna är fyllt av granitmassa. När inlandsisen slipade berget blev ett tvärsnitt av bollarna synliga. Det ser ut som om tusentals ögon stirrar mot besökarna. Inslaget av kalknatron gör att geologerna också kallar bergarten ögondiorit. Slättemossa är den enda platsen i Sverige där man kan se den unika bergarten.


2/12 Sportklubben har ordnat en kurs i julbockstillverkning. Tolv personer samlas i Sockenstugan för att klä bockar med granris, som vi släpat dit. Var och en av oss är övertygad om att  just hennes bock skall överglänsa de andras, både i storlek och skönhet. I ärlighetens namn ser samtliga ut antingen som vildsvin eller vinthundar. Vi tröstar varandra med " om man sätter en slinga lysande dioder i den så blir de nog bättre" och " den är snart översnöad och då syns den inte så väl". Malin, klubbens ordförande skall ha en eloge för denna annorlunda och jätterolig kursdag.

Kvällen tillbringar Susanne och jag i Öknaladan. I byn bor en familj som ordnar med en julmarknad varje år. Ett tjugotal försäljare är på plats, man har en trio som spelar julsånger, luciatåg, lotterier och kaffeservering. En ros till familjen. Den marknaden kommer att växa.

6/12 Vi åker till Nässjö. Personal och boende på Magnus gruppboende inbjuder till anhörigträff. Efter en mugg glögg och en pepparkaka får vi varsin penna och en tipslapp. Man har ordnat en tipsrunda inne i de gemensamma lokalerna. Magnus och jag gör gemensam sak, resultatet blir bättre än väntat. Priser delas ut till vinnarna och sedan är det dags för kaffe och smörgåstårta. Vi avslutar kvällen i Magnus lägenhet där vi beundrar hans gran, sedan blir mest prat om den stundande julen då vi träffas hemma i Norhagen.

10/12 Åseda julmarknad hålls i Gymnasiets lokaler i år. Stämningen är inte lika mysig som förra året. Då vi var i  Kompaniet - en rödmålad träbyggnad med generösa utrymmen, trägolv och synliga takbjälkar. Tveksamt om vi ställer upp två dagar nästa år.

15/12 Vi har firat Lucia i dagarna tre. VeBS, VOK och Sportklubbens luciafest i Sockenstugan. I år har man lånat ett luciatåg från Korsberga skola. 

20/12 En utflykt till Slättemossa mellan Virserum och Järnforsen ger syn utöver det vanliga. Detta är den enda platsen i landet där man kan få se den unika bergarten klotgranit. Vägen till berget är något svårfunnen, men skam den som ger sig. Tommy tar flera bilder på granitbollarna och en av dem finns på den här sidan.

22/12 Vi hälsar på hos Helen och flickorna i deras nya lägenhet. De har verkligen ett vackert hem, smakfullt och något minimalistiskt. Vid sextiden hämtar vi Magnus vid Nässjötåget. Det är en hel del passagerare som stiger av. De flesta skall hem och fira jul.

26/12 Annandag jul. En nöjd Magnus åker hem till Nässjö igen, fullastad med julklappar. Vi har haft en lugn och trevlig helg med tomte, god mat och klappar. Med undantag av tomtebesöket är det som det brukar vara.

31/12 Vi startar nyårsaftonen med en långpromenad runt byn. Tommy hämtar upp en flaska rött inköpt i Frankrike. Det skall serveras till kvällens helstekta filé med vitlöksdoftande potatisgratäng. Nyårsskålen utbringas tillsammans med Dennis och Yiming via webbkameran. Susanne och Hans ringer, likaså Magnus och önskar ett Gott Nytt År.


Tillbaka