JANUARI

blommande hassel i januari månad

Blommande hassel  i januari månad.

Hassel Corylus avellana är vanlig på mull- och näringsrik mark. Den växer i öppen skog, lundar, hagmark och bäckraviner. Det är en buske med många brungrå, vitporiga, glänsande stammar, sällan blir den ett högt träd. Bladen är fem till tolv cm, med grovt, ofta dubbelt sågad kant. Blomningstiden är normalt februari till april. Honblommorna är små med utstickande lysande röda märken. Hanhängena anläggs på hösten. Nötterna, en till fyra tillsammans, är en och en halv till två cm långa, var och en är omgiven av ett flikigt hylle. Ekorrar, möss och nötskrikor, ja, alla förrådssamlande djur hjälper till att sprida hasseln.


1/1 Det nya året startar med tre plusgrader, stark blåst och regn. Katterna vägrar att gå ut. Efter frukost tar vi årets första skogspromenad, som går till Granelund i Farstorp. En trevlig tur då vi möter en glad hund med vidhängande matte. Vi passar på att för första gången titta på skjutbanan i Farstorp. Den ligger ganska vackert men vägen dit kräver att man är rask i benen. I dag börjar vi räkna fågelarterna i trädgården. Nio arter besöker fågelbordet som har laddats med solrosfrön, talgbollar och brödsmulor. Brödet är tänkt som skatgodis.

5/1 Trettondagsafton med lätta moln på en blå himmel lockar oss att packa kaffekorgen och dra iväg till det vackra Väringsnäs - Solagård. Där har man skapat ett luftigt, ljust landskap genom att öppna upp markerna vid sjön och ha betande djur. Vi vilar benen nere vid sjökanten, lyssnar på fåglarna som liksom vi njuter av det vackra vädret. Grönfinkarna plockar bland nyponen i en rosenbuske, som Tommy misstänker är en stenros - ovanlig i våra trakter. Vi packar upp kaffekorgen intill en mindre hackspett som trummar idogt.

11/1 Under veckan har det blivit många spännande turer till nya platser. dessutom har vi kämpat att få i katterna maskmedel. Mamman tar sina piller i köttfärs om hon är hungrig. Pölsan är omöjlig att övertala. Varken lock eller pock går hem. Köttfärs, smör, fjäsk, joller eller "våld" kvittar lika. Hur skall vi bära oss åt, är veterinären sista utvägen?

Plockar samman material till kvällens träff i Sockenstugan. Det är dags att samla oss inför årets basar. Tretton personer av trettiofyra kallade ställer upp. Trevligt men lite trögt och inte särskilt många idéer i omlopp. Beslutar dock att vi skall träffas varje torsdagskväll mellan klockan sju och halv tio.

14/1 Oväder, radion rapporterar om faran att vistas utomhus. Ugglans gran och den näst sista av gammeltallarna fälls av stormen. Sorgligt men sant. Vid lunchtid går strömmen, Tommy tänder i köksspisen så vi kan laga mat och hålla stugan varm. Som tur är har vi en liten brunn på gården så vattenförsörjningen är räddad. Stearinljus och fotogenlampor ger oss nödvändig belysning. Vi klarar oss gott och väl. I radion (batteridriven) talar reportern om att ca 270 000 hushåll i södra Sverige är utan el. Tragiskt nog har två människor omkommit p g av stormen. De har dödats av nedfallande träd. Skall man skylla på den pågående miljöförstöringen då sådant här händer?

18/1 Elen har kommit tillbaka, telefonen fungerar inte och mobilen bara hjälpligt. Morgonen är grå då vi går till Sockenstugan och sätter på värmen inför kvällens basarträff. Jag har gjort i ordning buketter av rågblommor som jag har slagit in i cellofan och knutit om med vackra band. Hämtar linet hos Claes. Det har svartnat och kan inte användas, men mössen har haft fest. Vi hade tänkt knyta buketter men nu får jag ta med mig mitt  lin som jag har ryckt och torkat hemma. medan jag knyter en halmkrona och planerar aftonens arbete så sätter Tommy igång sin nya motorsåg och börjar röja  upp ugglans gran. Jag tar hand om den mat i frysen som har tinat efter strömavbrottet. Skatorna får ett skrovmål och Pölsan hjälper dem att göra slut på godbitarna. Det skulle inte falla honom in att äta maten inomhus. På kvällens möte deltar åtta personen.

26/1 Minus fem grader och blåst. I dag skall vi räkna fåglar till "Fåglar inpå knuten". Men först till Vetlanda och butiken "Fria former". jag köper linne- och trikåkläder och är jättenöjd efter klädfrosseriet. Tommy köper en köksspis eftersom den gamla - drygt trettio år - har gett upp. Vi hämtar femtio målade ägg hos Susanne. Hon brukar gynna basaren med läckert gulddekorerade svartmålade ägg samt hennes populära solroslimpor. Innan vi kommer hem skyms sikten av snöyra. Tommy installerar den nya spisen som invigs med ett äggkok.

31/1 En stor del av snön har smält under natten. Snödropparna lyser vita invid stenfoten. I dag skall jag köpa en födelsedagspresent till Yiming. Det blir ett guldarmband i en ren och tidlös stil, som jag tror att hon tycker om. Tittar in i Röda Korsets secondhandbutik och lyckas få tag i en kraftig guldtråd. Tommy är färdig med medlemsbladet "I Kikaren" och har lämnat den för tryckning. Skönt, nu kan han koncentrera sig på den tyngre årsskriften. Mathias ringer och frågar om han och Linda kan följa med i morgon kväll och spika fågelholkar.


Tillbaka