APRILSedan 1700-talets senare del har fastlagsriset varit ett prydnadsris smyckat med färgglada band, pappersblommor och annat pynt. Riset kunde även förses med färgade pappersremsor med rim. Fjädervippor har använts i minst 150 år. På marknadstorgen såldes fastlagsris med färgade fjädervippor och remsor med deviser på 1870-talet, möjligen även tidigare. 

1/4 Palmsöndagens morgon, klockan är sju och det ligger en lätt dimma över Lemnhults ängar och hagar. Termometern visar på tre minusgrader då vi packar ihop brödet, som skall säljas under vårbasarens gång. Det är inte utan att jag har lite fjärilar i magen. Tommy sätter upp feststängerna, krattar grusgången och sopar verandagolvet. Den nya askkoppen fylls med ny sand och kyrkogångsörterna rensas och snyggas till. Om  fem timmar är gudstjänsten slut och vi kan hälsa de första besökarna välkomna. 

Den här gången är det Inga Th., Ann-Marie och jag som har hand om köket. De andra basarmedlemmarna står, var och en vid sitt bord, beredda att sälja stort. Vi har oerhört många och bra varor till försäljning. Allt ätbart, ostkakor, honung, bröd, saft och sylt har producerats i byn. Alla varor är vackra, roliga, unika och av god handaslöjd. Vetlanda-posten sänder ut en journalist och en fotograf till Sockenstugan och de överraskas av mängden köpsugna besökare. Vi uppskattar antalet  till omkring fyrahundra. I år ökar vi på antalet bord och placerar flera säljare utomhus. Vi har serverar kaffe med hembakat bröd. Turligt nog är vädret bra och många kaffegäster väljer att sitta utomhus eftersom solen tittar fram. Alla varor och lotterier har en strykande åtgång och det mesta har gått åt då årets vårbasar är över. Det mesta har skänkts, arbetats och tiggts ihop av deltagarna så slutresultatet är mycket gott och överskottet delas mellan Sportklubbens ungdomsverksamhet och Barncancerfonden. Tommy anländer och hänger in feststängerna igen.

2/4 Gerd, Inga Th., Gunvor och Malin och jag städar i Sockenstugan tillsammans med  Edvin. Tommy är på VOK:s styrelsemöte. Berättar att han hört berguv på hemvägen.

6/4 Solen skiner från en blå himmel. Magnus hälsar på över påskdagarna. Vi packar kaffekorgen och åker till ut i det vackra men blåsiga vädret. Vi besöker Tords, mammas och pappas gravar. Vidare till Skede där vi dricker kaffe intill dammen. På kvällen dyker Dennis och Yiming upp med en fin krukväxt som jag får som försenad födelsedagspresent. Dennis fixar DVD:n. åt oss. Vi dricker te innan de åker vidare mot Österlen. Jag ger Yiming två av Gerds viktorianska ägg.

12/4 Nollgradigt och lugnt och vi har Nävelsjövakten. Eina och Ingemar Franklin ringer, roligt att höra från dem. Det verkar som  att allt är bra med dem. Vi har ugglelyss på kvällen och vi får både sparv- pärl- och kattugla i Bäckaby och Gudmundsås. När vi kommer hem och Tommy parkerar bilen så flyger en kattuggla över oss och bort mot Boatorps ladugård.

16/4 I fredags uppvaktade vi Susanne på födelsedagen och i lördags åkte vi till Jönköping på en Linnéföreläsning av Lars-Ola Borglid. I dag bär det av till Öland. Vi åker kl. 05.00 och är hemma igen kl. 18.00. Tommy köper en Turkisk julros, Helleborus orientalis "Blue Lady" och jag köper en enkel röd julros hos Albrunna perenner.  Inga stora åthävor här inte. Får se hur min lilla enkla blomma står sig i jämförelse med Tommys primadonna. Vem av dem överlever vintern? Vem av dem blommar rikast?

20/4 Nollgradigt, blå himmel och lite snö på marken. Jag sår bond- virginia- och vit tobak, rosenskära, krydd- och Råshultstagetes, sallat och turkisk drakblomma. Blötlägger persiljefrön. Dracocephalum ruyschiana (för utplantering) har kommit upp, den såddes 7/7 -06!

30/4 Under veckan som gått har vi varit i Ryningen och skådat fågel med Alf och Ingrid. Det har blivit tradition att åka dit strax före valborgsmäss. Söndag förmiddag kom Susanne, Hans och Helen och gick en runda i Örtagården. Därefter kaffe med rabarberpaj och vaniljsås. 

I dag gräver Tommy  ner dahliorna och sedan går vi till Sockenstugan och firar Valborg.

 


Tillbaka