MAJ

äpple Norhagen

Frukt hos vildapel mycket sur, odlad har den olika smak, ofta mycket läcker, rå är den väderdrivande, kokt hälsosam. Vildäpplen kokade i mjölk ge åt skördemännen en kylande soppa.

Ur Ätliga frukter av Carl von Linné


3/5 Sex plusgrader, sol och blå himmel. Susanne och jag är i  Sockenstugan hela eftermiddagen. Vi  presenterar Örtagårdens krydd- och läkeväxter, i ord och bild, för Korsberga pensionärsförening.

7/5 Det regnar under natten men dagen bjuder på lite sol. Göken ropar i väster då vi åker till Vetlanda. Vi köper priser till tipsrundan som vi har under "De vilda blommornas dag". 

Väl hemma igen sätter vi potatis, sår bondböna och störböna. Dessutom sår jag flikkardborre, lundkardborre och grön- och svartkål. Tommy tar ut trädgårdsmöblerna och ordnar ris till blåärten. Lennart och Gunilla, trädgårdsmaffian från Ringvägen, hälsar på i grönskan. Vi tar en Örtagårdstur och njuter av klematisen, som håller på att slå ut. Senare på dagen kommer våra unga grannar och fågelskådarvänner, Mathias och Linda, för att hämta kryddväxter. 

10/5 Tommy hugger i skottskogen. I dag sår vi linet med tillhörande ogräs. Det är linmåra, lindådra, linsnärja, jättespärgel, kalvnos, nålkörvel, kamomill och klätt. Jag gör i ordning  små krukor och sår drakblommefrön, som legat i blöt två dygn. Bakar rabarberpaj till eftermiddagskaffet. Margareta E. här och hämtar fyra drakblommeplantor. Helena Stålhammar ringer och frågar om vi vill delta i årets "Gröna trädgård". Jag tackar ja till Tommys förfäran.

16/5 Vebsträffen går till Åkes äng i Rågsjö. Trevlig kväll med god uppslutning av medlemmar. 

17/4 Plus fem grader och ett stilla duggregn då vi åker till gökotta på torpet Knappen. Så småningom ljusnar himmelen och vi får lyssna på vacker flöjtmusik framförd av vår unga kantor. Tommy berättar om  fåglarna som kvittrar runt omkring oss och vi dricker kaffe och äter färska småfranska. Lars-Åke berättar om torpet och dess forna invånare. Innan vi bryter upp får Tommy en kruka med margueriter, som tack för sin medverkan. Vi passar på att besöka Örtagården i Braås och njuter av den gamla miljön.

22/5 Blåärt och störböna är uppe. Jag krukar in tre neriumsticklingar som äntligen har fått rötter efter åtta månader. På kvällen har vi träff i Sockenstugan där jag uppvaktas med blommor och ett presentkort av Basardeltagarna.

23/5  Gäster i Örtagården. De första rönnblommorna har slagit ut och Tommy klipper gräset som läggs ut i i kvarteret för medicinalväxter. Jag bakar kanelbullar och skriver etiketter. Sätter fem flaskor Hälsovinäger och planterar rosenböna. Vi äter tidig middag och därefter till medeltidsveckan i Lannaskede.

30/5 Tretton plusgrader och dis. Jag silar vinäger, sätter etiketter på flädersaft, plockar ihop syltburkar och slipar på min föreläsning. Thomas P. ringer och bokar plats i Örtagården till den nittonde juni. De skall fira några arbetskamrater, den ena fyller femtio år och den andra går i pension. Skickar e-mail till Hultsfred och bekräftar min medverkan under festivalen. Programmet verkar OK. Vi planteraren ligusterhäck med plantor som vi drivit upp själva. Jag krukar ut tagetes och kål i kålgården.


Tillbaka