Juni

svedjenäva

Svedjenäva Geranicum bohemicum. 

Ettårig, illaluktande växt som blir 15 - 50 cm. hög och blommar juni till september. Blommorna är blålila, med inskurna kronblad och gulgröna märken. Fröna gror först efter uppvärmning. Svedjenävan är sällsynt och växer på öppen, näringsrik, helst bränd mark.


1/6 Elva plus, regn och dis.  Åtta mm i regnmätaren. Tommy bygger en gräsbänk av torvorna som blev över då han grävde för häcken. Han placerar den på ölandsbänkens plats, under plommonträdet Opal. 

2/6 Vi åker till Hultsfred med Susanne och Hans. Peter Gaunitz och jag skall tala om växter och trädgård. Gaunitz berättar medryckande om gräsets betydelse för rörelsen i perennrabatten. Jag har örtagårdsguidning och föredrag om krydd- och medicinalväxter på min lott. Allt är lyckat med en stor, genuint intresserad publik. Susanne och jag blir inbjudna att medverka i Rosenfors under deras blomsterdagar. Då vi kommer hem avslutar vi dagen med ett glas vitt vin och en tur i trädgården.  

5/6 Plus tio grader och mulen himmel. I går var vi på ornitologernas gökotta. Tommy vann första och jag vann andra pris i deras årliga tipspromenad. Alf hade som vanligt hittat på kluriga frågor och man tvingas att använda alla de små grå. Det hjälpte ändå inte fullt ut för jag missade två frågor och Tommy en. Jag var inte lika väl orienterad i trakten som han. 

I dag har vi packat lunch- och kaffekorg och åker till Drags udde för att leta efter svedjenäva. Tommy hittar två ex. som han fotograferar. Vi äter lunch nere vid sjön och njuter i fulla drag av vattenskvalp och fågelsång. På hemvägen stannar vi vid "Ingers backe" där vi träffar Roger och Niklas från länsstyrelsen. De är på insektsjakt och visar oss resultatet av fällorna. 

Medan vi är hemifrån så slår de små liljorna från Bergianska ut. De är rent vita med gyllene ståndare och doftar först framåt aftonen. Det är en otroligt läcker växt som är lätt att få igång. Alla frön grodde. En verklig fullträff!

10/6 Tommy åker till Ädelfors guldgruva och Repperda äng. Dagen går i Linnés tecken, och på programmet står utflykten "Guld och gröna ängar" med Margareta som kunnig guide. Jag stannar hemma och förbereder maten, fransk potatissallad och rostbiff. Desserten blir rabarberpaj med francipancréme. Margareta, Magdalena och Thomas är här på middag i Örtagården.

13/6 Plus fjorton grader, lätta skyar och stark blåst. Rosen "Tuscany" visar sina djupt mörkröda sammetsblommor. I dag slår Tommy gräset i Skogsängen. Jag fryser in fläderblommor och rensar ogräs i Örtagården. Vi sätter upp affischer om "De vilda blommornas dag". Basargänget träffas i Sockenstugan. Det är dags att dela vinsten från basaren. Sportklubben får hälften och den andra hälften skickar vi till Barncancerfonden. 

17/6 Nio grader varmt och tjugo mm i regnmätaren. Vi arbetar med tipsrunda, växter och priser som skall delas ut i kväll. Det är dags för "De vilda blommornas dag", för femte året i rad. Det blir en mycket lyckad dag med ca.fyrtio deltagare. Nio av dem följer med hem till Örtagården där Kotte presenterar sig och visar sig från sin bästa sida.

19/6 Plus femton grader och inte alltför hotfulla moln. Tommy snyggar till i Örtagården och jag dukar långbord under äppelträden. Vi ordnar en tipsrunda, som begränsas till trädgården, med saft, marmelad och honung som priser. Tommy tar ut bandspelaren och spelar Taube och Dan Andersson för alla som vill lyssna. Hela Puzzelgänget med födelsedagsbarn och nybliven pensionär kommer. Vi är elva personer som festar på vin och fyllda pain riche. Skålar och hurrarop blandar sig med fågelsången. Örterna doftar varmt och kryddigt. Allt känns så bra som det bara kan göra en svensk sommarkväll i sällskap med goda vänner. Tipsrundan uppskattas och det blir skratt och kamratliga gliringar då de rätta svaren avslöjas. Jordgubbspaj och gott kaffe avslutar kvällen och vi vinkar adjö. Så stänger sommarnatten grindarna till Örtagården.

21/6 Till  Huseby där vi besöker utställningshallen. En underbart ljuvligt vacker utställning som bjuder på kransar, kronor och feststänger. I Råshult tappar jag sans och vett. Kålgården och örtagården, med sina humlekupor, tar andan ur vem som helst. Vi får en pratstund med brukaren som villigt ger oss goda odlingsråd. Hans hund förälskar sig i Tommy och delar skuggan med honom på en bänk i kålgården. Jag köper en bok om Linné och tre ex. av grekisk oregano. En dag att minnas.

22/6 Midsommar tillbringar vi i Emsfors och Stensjö by, regnigt men vackert. 

28/6 Tommy fyller jämna år. Vi dukar långbord i stora rummet för fjorton personer. Alla barn och barnbarn kommer (utom Mia, som bor i Australien, med man och två söner). Vi hurrar och sjunger för Tommy som öppnar paket och tar emot blombuketter. Jag bjuder på hemgjorda smörgåstårtor, som får godkänt, saft, kaffe, kakor, glass och jordgubbstårta. Alla är nöjda även födelsedagsbarnet. 

30/6 Fjorton plusgrader och nio mm i mätaren. Dennis och Yiming kommer från Trollhättan och grattar Tommy med en fotokikare. Vi bjuder på middag och pratar över en kopp te med födelsedagskakor. De åker hem vid elva-tiden på kvällen efter att ha sett på trädgården och upplevt ett våldsamt åskväder.


 

Tillbaka