Juli

Tistelsnyltrot i Slåtterängen

Tistelsnyltrot Orobanche reticulata

Tistelsnyltrot är en parasitisk ört som saknar klorofyll. Stjälken är ganska grov, gulaktig till violett och blir upp till en halv meter hög. Växten blommar i juli-augusti med gulaktiga blommor med violetta nerver. Blommorna har mörka körtelhår på utsidan. Ståndarna är kala och märket violett eller rödaktigt. Tistelsnyltroten föredrar fuktig, kalkrik mark där den parasiterar på brudborste och kåltistel. Örten är mycket sällsynt och förekommer endast på ett fåtal platser, främst i Skåne, Västergötland och Småland. 

Bilden är tagen i vår Slåtteräng, där vi kan se ett tjugotal plantor varje sommar.

 


1/7 I dag är det åtta plusgrader och regnmätaren visar att det fallit tretton mm under natten. Efter en tidig frukost åker vi till Vagnhester för att leta efter loppstarr. Tommy hittar rikligt med såväl loppstarr som Hartmannsstarr. På hemvägen passerar vi Alseda där vi stannar vid Levanders lanthandel och köper glass. Kaffe och gammaldags vaniljglass ute i det gröna är en sann njutning. Ringer äldste sonen som har namnsdag.

7/7 En intensiv vecka. Vi slungar honung, firar Tommys dotterdotter Amy som fyller femton år, delar ut kort för beställning av Smålands flora, skolar ett trettiotal vinruteplantor, sår perenn vallmo, vild dahlia, kryddsalvia, gråmalva, guldärt, skogsklocka, haverrot, egyptisk doftbuske och klottistel. Dessutom har vi besökare i Örtagården.

9/7 Vi hämtar Magnus i Taberg som skall tillbringa en semestervecka hos oss. Vi passar på att handla på A6 i Jönköping innan vi åker hem. 

14/7 Klockan fyra på morgonen är det sju grader varmt och molnigt. I dag åker vi till Trollhättan och hälsar på Dennis och Yiming. Jag fyller en back med kryddväxter, rosenplantor och prydnadsväxter, som Yiming skall ha. En fin dag med god mat och trevligt sällskap. Vi beundrar Yimings rosor och lavendel och Dennis arbete i kök och badrum.

Frukter av alruna

Det är redan kväll då vi kommer hem till våra glada katter och vår Örtagård. En titt in i Häxans kvarter är alltid roligt. Drygt åttio stycken frukter av alruna ligger och i grönglänsande högar. Vi hoppas på mycket sol och värme så att alla "kärleksäpplen" mognar. Nu måste vi kontrollera eventuell snigel- och snäckförekomst, varje dag. Konstigt nog verkar inte vinbergssnäckorna frestas av alrunan, trots att de gärna håller till bland de giftiga växterna. 

I år har vi sju stycken, snart tio år gamla, stora alruneplantor på friland och tre ettårsplantor i kruka. 

16/7 Plus tio grader och lätta skyar. Vi besöker Kurrebo där jag köper en honungsros och en Rosa Mundi.

17/7 Magnus är hemma i Taberg igen. Jag plockar de första hallonen, tre liter för infrysning och en liter till dagens efterrätt. Herbert, Tommy och jag  följer med lokaltidningens fotograf och journalist till Haga glasbruk. De vill göra ett reportage om det gamla bruket och vill ta bilder och ha guidning. På kvällen gör Tommy i ordning bilen inför morgondagens resa till Skåne. Jag förbereder lunchmaten som vi skall ha med oss.

20/7 Vi har återvänt från Skåne där första målet var Fredriksdals trädgård. För första gången går vi in i Flora Linnea där vi lägger vantarna på en Rosa moyesii. Får ögonen på en gjutjärnsklocka som nog platsar hemma på verandaväggen, den får också följa med. Hos Linnea finns det rosor i mängd och av alla sorter, det är nästan omöjligt att välja en ros, jag vill ha alla. 

Fortsätter till Malmö där vi besöker stadsparken med dess underbara planteringar. Träffar den unga trädgårdsmästaren som glatt visar oss runt och berättar om sina ögonstenar. Köper flera plantor av vit läkerudbeckia och får dessutom en vitlysing som gåva. 

Besöker Ravlunda kyrka och Piratens grav. En högtidsstund, vem minns inte Bombi Bitt?

30/7 Plus femton grader och mulet. Köksträdgårdens flädern stammas upp, äppelträden beskärs, gräset klipps och  potatislandet rensas rent från våtarv. Jag sätter sallatsplantor bredvid bondbönorna. Grillafton utomhus för första gången i år. 


Tillbaka