Augusti

Sagans blå fåglar

Fågel blå - Ett sagospel

Talet om den besynnerliga fågeln, som Konungens Svartkonstmästare, efter en lång frånvaro i främmande land, fört med sig och med så mycken omsorg förvarade i Konungens egna rum, hvilka sedan lång tid stodo öde. Huru spöklikt var det ej, att i dessa stora, tomma, obebodda rum se ingenting annat, då man kommer in, än i Konungens forna kabinett en blåfärgad fågel, som sitter i en bur af gulltråd. Somliga voro vidskepliga och inbillade sig att denna blåfärgade fågel var den försvunne Konungen sjelf.

P.D.A. Atterbom  (1858)


5/8 Elva grader varmt, sol och blå himmel. I dag är det "Grön trädgård", som centerkvinnorna arrangerar i  Jönköpings län. Tommy ordnar parkeringsplats i grannens hage. Vi placerar bord och bänkar under fruktträden. Ett särskilt bord för kaffe, kakor och koppar hittar också sin plats. Centern bjuder på förfriskningar, Helena sköter kaffeserveringen och alla besökare låter sig väl smaka. Drygt sjuttio personer hittar hit och flera av dem blir intervjuvade av lokaltidningens reporter. En titt in i Lillstugan, som härbärgerar många gamla allmogeting, är också populärt. Nöjda kan vi konstatera att det är en lyckad dag.

8/8 Åska och regn under natten. Jag skördar grönkål och mangold till dagens lunch. Efter maten börjar Tommy slå gräset i Slåtterängen. Telefonsamtal från Hultsfred angående min föreläsning i Kalvkätte trädgårdsförening den tjugonionde augusti. Under kvällen ringer en styrelsemedlem från Njudungs hembygdsförening och bokar in en föreläsning på Vetlanda museum. 

Jag plockar trettio stycken alrunefrukter, som skall torka några veckor. De doftar som ananas varefter de skrumpnar samman. 

10/8 Samåker med vännen Nils till Kolbodagården utanför Kalmar. Under två dagar skall vi delta i Smålands floras årsmöte.  Givande exkursioner tillsammans med kunniga botanister från hela Småland. 

12/8 Sjutton plusgrader och regn. Stämmer träff med Margareta E. i Vrigstad där vi planterar sexton ex. av Dracocephalum ruyschiana (bevarandeväxter), som jag dragit upp med Länsstyrelsens goda minne. Jag är jättestolt över plantorna som ser friska och fina ut. Får se hur de utvecklas nästa sommar. Efteråt besöker vi perennplanteringarna i Sävsjö och blir som vanligt mycket imponerade av den enorma blomsterprakten. Tur till Landsbro och Ramkvilla där vi dricker eftermiddagskaffe vid sjökanten. 

Vid hemkomsten tittar vännerna Günter och Lisbet in för en pratstund och en mugg te.

19/8  Claes och katten Vilma från Linköping besöker oss i början på veckan. De kommer på sin "järnhäst" (cykel utan en mängd växlar och andra finesser) i år också. Claes äter en bit mat tillsammans med oss och tar en runda i trädgården innan han trampar vidare till Gerekulla för övernattning. Ett fint möte med en mycket klok och medveten människa.

Under tisdagen är styrelsen i Njudungs hembygdsförening här och fotograferar ett antal läkeväxter. Bilderna skall ingå i ett föredrag. Tommy slåttrar i Friskängen och jag plockar kantareller i Skogsängen. Sent på kvällen blir Pölsan skrämd då han skall gå ut. Något skriker bakom ladugården och kattstackaren vänder i dörren och störtar in igen. Vi tolkar ljudet som skrin av smågrisar som slåss. Vildsvin? De har setts ca en kilometer härifrån, så omöjligt är det inte.

29/8 Sol och klar himmel men frost på marken då vi vaknar. Planterar kryddsalvia, rensar, skär ner och tar bort gamla växtdelar. Efter lunch åker vi till Hultsfred i en fullpackad bil. Föreläser om läkeväxternas historia och användning inför en road och intresserad publik. Åter hemma klockan elva på kvällen.

31/8 Plus fem grader. Tommy arbetar med bina. Jag tar upp lökarna i Örtagården. Vi börjar slunga honung.


Tillbaka