SEPTEMBER

 Slån, Prunus spinosa L.

Slånet är ett lågt småträd, vanligen förgrenat nästan ända till marken (buskträd) och utrustat med  fasta och styva, starkt utspärrade kvistar, av vilka de flesta äro tornuddiga. Ibland ses växten bilda träd av 4-5 m:s höjd. Den trivs bäst på torr mark, i sydläge och solhetta.  Den har en stark förmåga att utbreda sig genom rotskott, som uppskjuter brett omkring huvudstammen. Blommorna kommer fram på bar kvist under maj - början av juni. Frukten, även kallat stärkebär, är gråblått anlupen, fruktstenen är tämligen slät, fruktköttet tunt, hårt och långt in på hösten ytterst surt och sammandragande. Genom frosten blir det likväl njutbart, och då kan man bereda en utmärkt saft därav. Många anser att den bästa snapsen och den läckraste likören framställes av slånets frukt. 

Bild tagen ur Nordens flora

2/9 Tolv plusgrader och stark blåst. Regnmätaren visar på tjugo mm. I dag slungar och silar vi den sista honungen. Tommy mäter och räknar på materialåtgången till det nya kryddkvarteret. Skall beställa virke i morgon, förmodligen av Edstorps såg. Jag tänker måla alla snickerier i mustigt engelskt rött. Det står vackert till växternas grå och gröna toner.

6/9 Virket är hemma! Tommy snickrar nya ramar som jag målar. Bäddarna fyller vi med genomsläpplig sandjord, som är neutral vad gäller pH-värdet. Medan färgen torkar ångar jag äppelsaft och hjälper till att flytta jordgubbsplantor.

9/9 Lämnar frågorna till kvällens tipsrunda i Sockenstugan. Vi åker till allmogemarknaden i Jönköping där det myllrar av knallar och köplystet marknadsfolk, klädda  i tidsenliga dräkter. Jag faller pladask för en handgjord mjölsikt i ett av stånden, måste ha, måste ha.... Vi köper fårost och ostkaka från Harshult och bröd från Åsens by. Lunchen består av fårklämma och festmumma. Vi stannar ett par timmar eftersom det finns mycket att titta på, bland  annat  en dräktutställning och ett bevarat postkontor från före förra sekelskiftet. Eftermiddagskaffet dricker vi i Stadsparken, intill lämningarna efter Bäckseda kyrka. 

13/9 Plus fyra grader. Det är tidig morgon då vi åker till Ödshult för fågelskådning, i sällskap med Ingrid och Alf. Ingrid och jag hittar svedjenäva, ca. 60 ex.

20/9 Dagen är mulen och blåsig. Under veckan har Tommy flyttat drakblomma, skogsklocka och en del stenpartiväxter. Allt för att ge nytt rum åt kökskryddorna. Jag planterar fler rosor i Örtagården, bl.a. mandarinros och Rosa mundi. Tommy väljer att sätta en honungsros vid ett gammalt körsbärsträd, som egentligen skulle sågas ner. Nu får det göra tjänst som rosenstöd istället. Funderar på  grönsakskorgarna till trädgårdsutställningen i Ösjöbol ska se ut.

22/9 Till Ösjöbol där jag medverkar med tre grönsakskorgar. Vinner första pris med korgen "Gammaldags grönsaker" som dessutom blir vald till publikens favorit. Jag har fyllt en stor handgjord enekorg med olika sorters grönsaker och rotfrukter som odlats i Sverige sedan 1600-talet.

26/9 Vi har varit på Öland där Tommy skådar fågel och jag plockar slånbär och nypon. Naturligtvis besöker vi Albrunna perenner också. 

31/9 Äntligen är all honung burkad och försedd med etiketter. Jag kokar klarbärssylt, "Änglasylt" och "Syltade äpplen på annat manér", gör nyponmarmelad, sätter slånbärssaft, dragerar kvanne och plockar äpplen. Beställer flaskor och burkar och blir lovad snabb leverans. På kvällen talar jag med Magnus, yngste sonen, om hans stundande födelsedag. Dennis och Yiming ringer från Ungern. 

 


Tillbaka