Oktober

Äpple Norhagen  kärnsådd 1999

Frukt
Envar som planterar ett äppelträd 
är en beklagansvärd man. 
Antingen bär det ingen frukt 
och då bedrövas han.
Eller också dignar det under sin skörd 
och då får han möda därmed. 
Du skall äta din skrott i din anletes svett 
av syndafallets träd.

Ur bit för bit av Alf Henrikson


3/10 Åtta plusgrader och tveksamma moln mot en grå himmel. I dag åker vi till Taberg och uppvaktar Magnus som fyller år. Vi har köpt en mobil och filmer till honom. Dessutom har vi med oss en stor bukett med röda dahlior. De placeras på kaffebordet som står dukat. Han bjuder på smörgåstårta, hembakade hallongrottor, kanelbullar, sockerkaka och rulltårta. Som avslutning blir det en ljuvlig gräddtårta med färska jordgubbar. Men först tar vi en tur till bergets fot och därefter guidar Magnus oss runt i samhället. 

7/10 Halvmulet och bara fem plusgrader. Det märks att hösten är här. De sista äpplena är plockade och lagda i backar som ställs in i Lillstugan. Dennis och Yiming tittar in på hemväg från Lästringe. De har köpt en Rover P5 -60. 

I dag fäller man den gamla asken vid stigluckan. Mats ringer och ber att Tommy ska komma med kameran och dokumentera händelsen med ett foto. Jag kokar viltgelé med salvia. En tur till Haga ger ett möte med sex glada, hungriga Linderösvin och ett gäng ungtjurar som brutit sig ut genom ett stängsel. Vi lämnar honung, torkade blommor, tidskrifter och ringblomssalva till Gerd. Tommy gräver potatislandet.

12/10 En blåsig och halvmulen morgon. Älgjakten är i full gång. Tommy gräver upp dahliarötter och jag flyttar in Afrikas lilja. Nätterna är kyligare och SMHI varnar för frost på småländska höglandet. Carl-Magnus och Tommy behandlar bina mot varroa. Jag skriver nya skyltar till myntorna, sätter in krukor och klipper perenner. 

19/10 Den gångna veckan har temperaturen krupit under nollstrecket. Som lägst har det varit tre minusgrader. Tommy har hamlat alla träden vid kyrkoruinen och Sockenstugan. Ett drygt arbete, det rör sig om tjugotvå stora gamla träd. Jag skickar malörtsplantor till Stehag. Barnbarnet Evelina fyller tio år och vi uppvaktar förstås. 

Jag kokar kvittengelé och kvittenmarmelad. Den aromatiska och fruktiga doften sprider sig i hela huset.

24/10 Vi vaknar till sol och en hög och klar himmel. I dag plockar jag in alla textilier och alla böcker från Lillstugan. Förvarar dem över vintern i uppvärmda utrymmen. Allan C. ringer och talar med Tommy om utgivningen av Smålands flora och ev. eftersittning. Susanne hör av sig angående julmarknaden i Ybels källare. 

31/10 Tommy arbetar med VOK:s rapporter och jag ställer i ordning böcker och tidskrifter. Packar ner litteratur och örter till kvällen. Föreläser om krydd- och medicinalväxter på Vetlanda museum. Intresserade och uppskattande åhörare.


 Tillbaka