November

Stenmurars landskap

Det krävdes fria ytor och stenfria åkrar då järnplogen kom i bruk. Ledbrutna och värkande ryggar kröktes över istidens bumlingar och sten lades till sten i odlingsrösen och gärdesgårdar. Nu finns de där, som imponerande monument över envis och mödosam odlargärning.


1/11 Tio grader plus och stark blåst. Jag röjer bland mina burkar och flaskor. Från och med i dag antecknar vi vilka fåglar som besöker matplatsen. Bland alla entitor, blåmesar, talgoxar, pil- och grönfinkar dyker naturligtvis nötväckan upp. Den vispar runt bland solrosfröna, som skvätter åt alla håll, bestämmer sig slutligen för ett speciellt frö och störtar iväg. Bakar engelska fruktkakor.

8/11 Nu har vi haft minusgrader i fem dagar. Sparvhöken gör ett besök vid fågelbordet men misslyckas med jakten. Gunvor ystar julost och vi får hämta sex liter vassla hos henne. Hälften går vidare till Susanne, som skall baka matbröd till julmarknaden. Passar på att handla i Åseda. Ytterligare fruktkakor.

14/11 Minusgrader och snö. Vi åker till Vetlanda och möter Peter och Kerstin Hammarström, som har med sig "kristyrsnöbollar". Kan vara roligt med något nytt till julmarknaden. Kaffepaus hos Susanne och Hans. Lämnar vassla, sylt- och saftetiketter och rutigt tyg. Sussie och jag passar på att prissätta våra produkter. Vid hemkomsten lägger Tommy på vinterdäcken. Under veckan har vi satt in innanfönstren. Fyra fruktkakor till.

16/11 Fyra minusgrader då vi åker till Växjö universitet för utgivningen av Smålands flora. Köper två ex. Det ena skall Dennis och Yming få i julklapp. Vi får författarnas namnteckningar i båda. En rolig och intressant afton med eftersittning. Vi tar hem ett antal floror, som är beställda i förväg.

19/11  Susanne och jag har deltagit i Ybels julmarknad. Under lördagen räknade man in drygt 1500 besökare (barn ej inräknade). Söndagen var långsam, kall och trög. Ägarna till Öknaladan kom och vi lovade dem att delta i deras marknad också. I dag kokar jag mer syltmarmelad, gelé och saft. 

21/11 Lokaltidningen här för intervju med Tommy angående Smålands floras utgivning, "ett praktverk i två delar". Till ett fantastiskt pris säger vi, 300 kronor + porto. Får beställning på kristyrsnöbollar. 

Sätter rutigt tyg på syltburkarna. Till Nässjö och hämtar ett femtiotal ex. av floran.

28/11 Åtta minusgrader och en klarblå himmel. Vi delar ut floror på Åseda bibliotek, i Lemnhult, Korsberga, Vetlanda bibliotek och i Nye. På det sättet slipper köparna fraktkostnaden.


Tillbaka