December

 Skägglav Usnea filipendula

Skägglaven är trådig och hängande. Den kan bli upp till femtio centimeter lång, är rikt förgrenad och svart vid basen. Tidigare förekom laven allmänt på olika träd i våra skogar. Det förändrade skogsbruket och de ökade  luftföroreningarnahar dock i det närmaste utrotat arten i södra och mellersta Sverige.

Det sägs att taltrasten gärna använder skägglaven som bobyggnadsmaterial. Då laven har god isoleringsförmåga fodrar fågeln de yttre delarna av boet med den. På så sätt kan ägg och ungar hållas varma, under ruvningen och tiden närmast efter kläckningen.

1/12 I dag är det dagen D - dis, dimma och duggregn. Susanne och jag åker till Ökna-ladans julbasar. Trots det trista vädret så fylls Ladan av glada besökare, som handlar julpynt, bröd, saft och inläggningar med mera. Man pratar med vänner och bekanta, dricker kaffe med hembakat bröd och köper lotter. Som vanligt kommer ett luciatåg med näpna små tärnor och tomtar. Då jag kommer hem lyser en adventsljusstake i fönstret. Tommy har skaffat en ny under dagen.

5/12 Plusgrader, regn och dis. Till Vetlanda för årets sista VeBS-träff. Då vi har en stund att fördriva så vi tar en hamburgare på vägkrogen och där träffar vi på vännerna Lennart och Gunilla. 

9/12 Andra söndagen i advent. Tommy arbetar med VOK:s rapporter och jag skriver dagbok. En skön dag med tänd brasa och ett glas vin till middagen. Pratar med båda sönerna och den kära sonhustrun.

16/12 Vi har firat Lucia i dagarna två. Den trettonde var vi på Vetlanda-ornitologernas luciafest och kvällen därefter var vi i Sockenstugan där Lemnhults sportklubb stod för firandet. Vädret har tillåtit en hel del skogspromenader.

19/12 Julhandeln har dragit igång på allvar. Vilken tur att alla julklappar är färdiga sedan länge. Vi köper nya sängar, gudomligt! 

21/12 Magnus kommer hem till oss för att fira jul och nyår. Han är fullastad med julklappar. På söndag skall vi baka frallor efter hans specialrecept. Vi lägger en julklapp till lille Edvin i tomtens brevlåda. Tommy fotograferar tomten och skickar bilden med e-post till Edvin, hans mamma och farmor, varvid gossen drabbas av tomtefrossa.

29/12 Vi har haft en lugn och skön jul med god mat och trevliga klappar. Vännen Inga Thylén bjuder hem oss på julkaffe. Hon är alltid  trevlig att träffa och man kan prata med henne. Magnus känner Inga sedan tidigare och är jätteglad att bli inbjuden. 

  Inga visar oss gamla medicinska instrument som finns i hennes släkt. Instrumenten har tillhört sjukvårdssoldaten Samuel Johan Qvist 1851 - 1911, Näshult. Han anlitades ofta som läkare och ansågs vara  en naturbegåvning. På grund av sitt stora kunnande och sin duglighet fick Qvist regementsläkarens medicinska böcker då han avgick från sin tjänst som sjukvårdssoldat vid Eksjö regemente. Jag får låna hem flera receptböcker, både handskrivna och tryckta. Alla recept är skrivna på latin och är baserade på medicinalörter, så spännande.

30/12 På "lära känna grannarna"-party hos de nya ägarna till Lemnhults gård. 


Tillbaka