JANUARI

stensöta på storsten Stensöta Polypodium vulgare

I århundraden har stensötans lakritssmakande rötter tröstat och glatt sötsakslängtande barns munnar. För mycket av det goda kunde dock ge en upprorisk mage då växten har en laxerande verkan. 

Rötterna har tidigare saluförts på apoteken som slemlösande medel vid hosta och heshet. 


2/1 Det snöar och termometern visar på minus två grader. Småfåglarna flockas kring ett välfyllt bord. En domherre visar upp sitt röda bröst och plötsligt går en sparvhökshona till attack men får flyga vidare med lång näbb. Idag åker Magnus hem till Taberg efter att ha firat jul och nyår hos oss. Han är fullastad med klappar då han stiger in i taxin.

4/1 En liten skabbräv vinglar omkring i trädgården och Tommy lägger ut den sista skinkbiten som mat åt honom. Det är så hemskt att se djuren lida.

13/1 Nollgradigt, lätta moln och vinden kommer från sydväst. Vi tar en rundtur till Nybroviken - Skirö - Repperda. Det är tyst och stilla dock ligger ca 275 gräsänder i Skiröviken. Vi dricker kaffe vid den grå ladan i Repperda. Egentligen är det silverte vi dricker för vi har glömt att packa ner burken med snabbkaffet. Ett litet urk!

18/1 Två plusgrader. Vi hämtar sjuttiofem ägg hos Gunvor, som jag lägger i små korgar och skänker till basaren. Den här veckan har vi gått på skogstur med Snobben ett par gånger, dessutom har vi varit till Stora Salshult och traskat runt i sällskap med en grå fårhund. Vi ser korsnäbb, trädkrypare, större hackspett, kungsfågel m fl.

21/1 I dag har Tommy snickrat fisklådor som jag målar med rödfärg. Jag ska ha dem att sätta  inkrukade kryddor i. Det får rum sex fyrkantiga krukor i varje låda som alla har ett eget tema, t ex kryddor för mat och dryck, kryddor för öl- och brännvin osv. Günter och Lisbet här och dricker kaffe. Gunvor ringer.

24/1 Plus fyra grader och duggregn. Tretton skator för larmande samtal i trädgårdenJag bakar nötscones till kaffet. Vi får en honungsbeställning från Åseda. Tommy åker till Vetlanda och spikar holkar på gymnasiet. I morgon börjar fågelräkningen.

31/1 Snön är borta, snödroppar och vintergäck blommar. Sparvhöken har varit på besök vid fågelbordet flera gånger den här veckan. Vi har varit ute med Snobben. Tommy har skickat resultatet av vinterskådningen och har lyckats se både varfågel och gärdsmyg. Vi åker till staden och handlar, passar också på att besöka Susanne och Hans. Under kvällen blåser det upp och snön yr.

 


Tillbaka