FEBRUARI

TALL  Pinus sylvestris

Dekokt av dess späda skott om våren (tallstrunt), blandade med rötter av lejontand och mogna, krossade enbär kokta i vatten, vartill sättes pressad saft av pepparrot och syra, är blodrenande och kraftig mot skörbjugg, torrvärk, andtäppa och börjande lungsiktighet. Härav drickes några glas dagligen.

 

Efter C. Roselli: Svensk örtabok


5/2 Mulet men någon plusgrad då vi åker till Nässjö och hämtar ett sextiotal ex. av Smålands flora. Vetlanda bibliotek och Helen H. får sina beställda böcker. I morgon är det dags att dela ut fler, Korsberga,  Edstorp och Björköby står på tur. Spillkråkan ropar då vi åker hem. 

10/2 Julrosorna blommar, dårörten syns och tusenskönan blommar, det ger hopp om vår. Bina är ute på rensningstur och uppvaktas ivrigt av talgoxarna. Vi städar i slåtterängen. På kvällen ropar tre kattugglor, en av dem sitter på taknocken. Vilken syn, den verkar helt orädd. Vi står nedanför verandan och tittar och lyssnar på skådespelet.

15/2 Det är sju minusgrader och solen lyser från en klarblå himmel. Då jag går min morgonpromenad längs stigen mellan Gränslund och Sevedstorp, ser jag att hasseln börjar blomma. Tommy känner sig vissen i dag - vilar.

22/2 Tommy hemma efter en veckas sjukhusvistelse. Mår bättre men ska vila har doktorn sagt. Det blåser nästan storm och strömmen försvinner omkring klockan fem på eftermiddagen. Dags att plocka fram lysefotogen och stearinljus. Bär in ved och tänder i köksspisen.

25/2  Plus tre och växlande molnighet. Sparvhökshannen hälsar på och slår sig ner på stenbordet. Han visar upp sig under en halvtimme så vi får beskåda och beundra honom på nära håll. Efter frukosten går vi ut. Jag rensar och skär ner växterna i medicinalkvarteret. Tommy mal sönder stjälkar och ris i kompostkvarnen. 

29/2 Sol, blåst och höga skyar. Vi har haft tjugoen sångsvanar och ett femtiotal gäss över tomten. Stenknäck och större hackspett vid fågelbordet. Skogsängen är färdigräfsad och renplockad från nedfallna grenar. Vi fortsätter att skära ner vinterståndare i Örtagården. Margareta E. ringer, hon beställer fyra presentförpackningar som föreläsarna från Länsstyrelsen ska få i morgon.

 


Tillbaka