MARS

TIBAST / KÄLLARHALS  Daphne mezereum

Växer på slänter i skogar och blommar i mars - april med purpurröda blommor. Barken begagnas mot gikt på det sättet att av två och treåriga stammar skäras i tumslånga stycken, som blötas i ättika och läggas på det ställe, dit man vill flytta gikten. Användes även att lägga på ormbett. Av bären beredes en salva mot rötsår och kräfta. Med bären kunna vargar och andra skadedjur dödas. För höns och gäss äro de oskadliga. Hos boskap förorsaka de rödsot och blodpinkning.

Efter C. Roselli: Svensk örtabok


1/3 Nollgradigt och snö. Tommy åker till Nässjö på Väktarmöte. Han tar med sig fyra presentförpackningar, som Margareta beställt för Länsstyrelsens räkning.

5/3 Koltrastarna äter äpplen som vi lagt under stenbordet. Svartmes, stenknäck och bofink vid fågelbordet. Sparvhöken hälsar på, som vanligt, och ringduvor flyger över tomten. En plog med gäss, ca femtio stycken, sträcker mot Trollebo. 

6/3 Tre plusgrader och mulet. Lite snö ligger kvar på marken. I dag fyller äldste sonen år, han gratuleras via mail och telefonsamtal. 

En ormvråk flyger norrut, två par grönsiskor besöker mataren samtidigt som sparvhöken dyker ner. De klarar sig med ett nödrop.

15/3 Under veckan har vi haft ugglelyss. Resultatet blev tre kattugglor. Jag börjar så, först sår jag stevia och jätteveronika. Stevian gror snabbt, det tar bara  fyra dagar till dess den sticker upp. Tommy, Mats och Claes städar i Sockenstugans trädgård. 

Vi hinner skåda fågel och plocka tussilago vid Solgen. Rördrommen tutar i Smedbälgen Skogsduva, tofsvipa, stare och sånglärka anländer.

Vi blir guidade i en rosenrotsodling och får tre stora plantor och två burkar rosenrotstabletter. Trädlärkan sjunger i Reppekäll och vi beundrar de smidda gravkorsen på Karlstorps kyrkogård. Sätter fläderblomssaft på frysta fläderblommor.

20/3 Magnus hit för att fira påsk. jag får ett jätteägg med en kudde i som han har sytt själv. Dessutom får vi fyra handgjorda påskkycklingar. Påsken går i lugnets tecken, vännen Nils ringer och talar om att han har sorg.  

Magnus och jag tittar på dvd-filmer, som han har tagit med sig. Tommy lägger in koordinater på trehundra väktararter.

24/3 Under natten har kvicksilvret krupit ner till tio minusgrader. Magnus åker tillbaka hem till Taberg. Jag bär in de sista äpplena från Lillstugan, koltrastarna har huggsexa.

27/3 Minus sju och sol. Till Linköping med Dennis och Yiming för att fira min födelsedag. Vi äter thai-mat på en trevlig restaurang och sedan ser vi en helt fantastisk sång- och dansföreställning i Konserthuset med artister från Kina. Sagolika sidendräkter i underbara färger och vackert snitt. Sångerna är lyriska och berättar ett folks kultur. Vi blir intervjuade av flera reportrar och jag blir gratulerad till min födelsedag av norsk radio. Jag presenteras också med en bok. En helt ljuvlig födelsedag.

31/3 I helgen har vi vakten i Nävelsjö och ser en ryttlande tornfalk. Sören kommer och lyckas filma den. Bergfink och citronfjäril i trädgården.

 


Tillbaka