APRIL

BACKSIPPA  Pulsatilla vulgaris 

John Christofferson, Långemåla Ruda, skriver i sitt arbete, Gamla småländska växtnamn, (1993), att örten även har kallats oxöra, blå oxöra, oxöga eller gall. Namnet gall (ofruktsam) har använts främst i Alseda där det sades att "den blommar då det är mest ont om foder, djuren är magrast och korna mjölkar minst." 

På apoteken fanns backsippan under namn av pulsatillagrönt. Linné berättar att vatten med tre gran  pulsatilladrog fördriver feber. Den sågs även som en venusört och utgjorde inte bara ett sedativum av första ordningen utan var speciellt verksam mot smärtsamma spasmer i de hemliga organen och därmed sammanhängande hjärtvärk och nervösa rubbningar. Enligt Palmstruch hade örten även kraft att upphäva frossor.

Tre gran=0062 gram (läkemedelsvikt)


1/4 3,7 plusgrader och mulet. Vi rensar ogräs medan ett hundratal rödvingetrastar rasar runt i Örtagården. Tommy köper en vedkap av Claes och tar med sig en rosa vallmoplanta till Anna-Lisa. Vi får veta att vildsvinen kommer allt närmare Örtagården. Tack och lov för Claes och Anna-Lisas hundar, som skrämmer svinen.

6/4 Dimma, dis och 3 plusgrader. På förmiddagen Tommy räfsar i kyrkoruinen och slåtterängen. Jag städar och lagar mat. Efter lunch åker vi till Vetlanda och gratulerar Lars som fyller 40 år. Vi bjuds på smörgåstårta, kaffe och kakor. 

8/4 Mulet och disigt också i dag. Jag silar saft och slår in Sussies födelsedagskorg. Tommy är i skogen ett par timmar. Jag sår sallat, tobak, lundkardborre och ulltistel. Packar kaffekorgen och tar en fågelskådartur till  Wallby. Under veckan har vi prickat in ytterligare 9 nya fågelarter, bland annat vattenrall.

13/4 Gråmulet. Under veckan har vi sett järptupp i Trolleboliden, storspov och skogssnäppa i Repperda och Reppekäll. I Stora eken har en kattuggla bosatt sig i dockskåpsholken. Nu tar vi ut lagern, olivträden, fikonet, ja, alla medelhavsväxter hamnar utomhus. 

Dags att gratulera Susanne och Minna som fyller år samma dag.

17/4 Fullt pådrag av alla skådare. Ägretthäger siktad i Kallsjö! En upplevelse, jag har bara sett ägretthäger en gång förut. När uppståndelsen har lagt sig åker vi med skräp till tippen. Därefter blir det Nävelsjörundan med paus vid Tjurken. 

Lars A. här för genomgång av väktararter och hämtning av rapportblanketter.

24/4 Ett par nätter med frost. Vi håller tummarna för att växterna skall klara sig. Tommy gräver i köksträdgården. Jag sätter potatislök och skolar om plantor. I kväll åker vi till klubbstugan och grillar korv med de andra VOK:arna, blir nog trevligt.

28/4 Vaknar tidigt, redan klockan 03.00. Det är stilla, bara en trana som ropar och en rödhake som knäpper i syrenen. Jag dricker te på verandan och ser hur solen går upp. Trastarna kommer igång, hundarna ger skall ett par gånger. Troligtvis ser de ett rådjur eller ett vildsvin. Pölsan och mormor, som håller mig sällskap, är vaksamma. 

Vi har upplevt något ovanligt. En rackelhane spatserade omkring och åt gräs på ängen i Folkatorp. 

30/4 I går var vi på Öland. Tommy ägnade förmiddagen åt fågelskådning, först i Beijers hamn, Eckels udde och sist men inte minst i Lunden och på Udden. Efter en god lunch i det gröna fortsatte vi till  Albrunna perenner där jag köpte lavendel, violkungsljus, öländskt kungsljus, kranssalvia, fänkål och gul rölleka. I dag planterar jag alla inköp och Tommy rensar gångarna i Örtagården. 

Till Sockenstugan och firar valborgsmäss.


Tillbaka