MAJ

mormor i rabarberbladet BJÄLLRAN PÅ KATTEN  

 Alla råttorna var ense om att katten var för ryslig,  det kunde inte få fortsätta så här längre. Nu höll de rådslag om vad som var att göra. Den ena råttan sade ditt, och den andra råttan sade datt, men det blev bara prat. Till sist var det en gammal råtta som sade: "Den största faran för oss är att vår fiende kommer smygande så tyst att vi inte hör honom. Om vi bara hörde när han kom, så skulle vi lättare kunna rädda oss. Jag föreslår därför att vi skaffar en liten bjällra och binder den om halsen på katten. Då hör vi om han är i närheten och kan skynda oss att gömma oss." Råttorna tyckte att det var en utmärkt idé och började dansa och hoppa, glada över att de inte längre behövde vara rädda för den rysliga katten. Då reste sig den äldsta och klokaste råttan och sade: " Allt det är är nog gott och väl. Men vem ska hänga bjällran om halsen på katten?" Råttorna såg på varandra. Det blev alldeles tyst i källaren, och än i dag har katten inte fått någon bjällra om halsen.

Fritt efter Aisopos fabel


1/5 Plus sju grader, tät dimma och dis. Vi packar ner kaffe och smörgåsar och åker ut för titta till den fridlysta väktararten mosippa. På Björköbyåsen hittar vi det största samlade antalet mosippor som finns i kommunen. Dimman har lättat som tur är och solen värmer så skönt. Vi sitter nedanför den blomrika åsen och dricker vårt förmiddagskaffe. Köper blomjord på Granngården.

5/5 Planteringsväder! I dag sätter vi dahliaknölar, kvanne, fänkål och bondböna.  Rensar ogräs i hallonlandet. Svarthättan sjunger under kaffepausen. Jag skriver skyltar till köksträdgården. Efter lunch och en stunds vila far vi till Laduslättasjön och Hjärtasjön. Göken gal i norr. Körsbärsträden blommar sedan två dagar. 

6/5 Arbete i Örtagården där jag planterar om myntorna. Tommy bygger en pergola där störbönan Marga och rosenbönorna skall klänga. När skymningen faller åker vi till Rågsjötornet och lyssnar på spelande dvärgbeckasin. Efter en stund gör Jan M. oss sällskap. Det är en fin kväll, vi är hemma strax före midnatt.. 

10/5 Nitton plusgrader och strålande sol. Jag sätter potatis, planterar ut störbönor, sallat, krusmalva och rödmålla. Tommy rensar grusgångarna. Avslutar dagen med grillkorv, bröd och vin. 

Det har varit en vecka rik på möten. En av Tommys gamla arbetskamrater kommer med sin hjärtevän för en  rundtur i trädgården, lite småprat och en kopp kaffe med dopp. Tomas Fasth och Tommy åker till det nya reservatet och letar spelplats för tjäder. Mörkret börjar falla innan de är hemma igen. De har haft två säkra spelningar och fyra inflygningar. En fantastisk upplevelse, säger de.

11/5 Klockan är kvart i fyra på morgonen. Jag sitter på bänken framför färgkvarteret, med ryggen mot ladugårdsväggen och väntar på soluppgången. Två rådjur, en igelkott och en flock kajor hälsar på. Långt borta hörs orrarnas bubblande spel. Det ryker svagt ur muggen med varmt, doftande te. Ur tomma intet dyker vår svarta katt, Pölsan, upp. Han har varit ute hela natten och tycker att nu är det dags för en kelstund. 

Sår linet med tillhörande linogräs.. Igelkotten sover bredvid soffan då vi dricker vårt kaffe och äter rabarberpaj. Kvast, alrunerot, korpar och Medea på plats.

I dag skall vi åka till ett gammalt torpställe där vi skall ha gökotta. Väl där får vi sällskap av en råbock som betar fridfullt och drar sig undan först då vi är tjugo meter från honom. Plötsligt kommer det en älg, en fjolårskalv som blir överraskad då han möter oss öga mot öga. Avståndet är nog bara tio steg och Tommy hinner ta upp kameran och ta ett par bilder innan älgen finner för gott att försvinna. Jag, som är lite rädd för stora djur, tycker att det är spännande och vackert på samma gång.

18/5 Gökotta på undantagstorpet Södraholm. Tolv personer deltar. Först beskådar vi "Jättasteget", en urholkning i berget, en s k jättegryta vars djup är en dryg halvmeter. Vi har ordnat tipsrunda med lite gröna vinster. Anders J. vinner med Anders R. som god tvåa. Vi dricker kaffe högst upp på berget med utsikt över sjön Vigotten. En välsignad morgon när sommaren är som bäst. Jadå, göken gal, faktiskt.

23/5 Plus sju grader, sol och blå himmel. Tommy sätter ny gärdesgård i Lunden, mycket snyggt. Jag sätter ut turkisk drakblomma och kvistar ett par granstörar. Nässelklockan har spridit sig ut i ängen, vitpyrolan och trollsmultronen blommar. Tornseglaren har kommit och vi har sju par starar i trädgården. Plockar en bukett Narcissus poeticus.

31/5 Starungarna i brevlådeholken och i båda ladugårdsholkarna har flugit ut. Vi har ungar i ytterligare tre holkar att vänta på. Lagern flyttar ner i Örtagården och en gammal bikupa sätts upp i Häxans kvarter. Folke J. med sambo Karin A. på besök i trädgården. Kinesisk gulros och rosen Rödjan blommar för fullt. 

 

 


Tillbaka