JUNI

Hugin och Munin i Häxans örtagård HUGIN OCH MUNIN

Hugin och Munin är Odens två korpar.  Hugin betyder "den hågade" eller "tanken". Munin betyder "den som bryr sig" eller "minnet". 

Hugin och Munin flyger över såväl Asgård som över Midgård och ser allt. De återvänder sedan till Oden och berättar vad de sett. På så sätt  förstärker de hans drag av kunskaps- och visdomsgud.

 


1/6  På morgonen är det dags att titta till trollsmultronen. I Lillarp återfinner vi bara ett blommande exemplar och tre småplantor. På platsen finns utlägg av ensilage, förmodligen har det kvävt växtligheten. Roligare är det i Loaklev där trollsmultronen ökat i antal.

Flera starungar lämnar sina holkar. Vi vattnar i köksträdgården.

Kyrkoherdeinstallation i Lemnhults kyrka. Tommy tar bilder för hembygdsföreningens räkning. Vår nya kyrkoherde har många fördelar: kvinna, ung och bördig från Lemnhult.

4/6 Bina i Häxans örtagård rymmer och Tommy hämtar svärmen som sitter i lönnen, vid berget. Dagen är varm och torr.  Lennart ringer om besök i örtagården. Vi ställer de kvistade granstolparna mot Stora körsbärsträdet där de skall förvaras till nästa år.

8/6 Sjutton grader varmt, lätta moln och lite blåst. I går hade vi ett lyckat örtagårdsbesök. Vännen Lennart  kom i sällskap med svärsonen Simon. Deras respektive hustrur befanns sig på shoppingtur under tiden.

Vi fortsätter att räkna trollsmultron men nu i Trullhälla och Germunderyd. På hemvägen stannar vi vid Levanders lanthandel och köper glass, hembakat bröd och två flaskor Gästabudsmjöd. Susanne och Hans kommer med Theo i släptåg. Bjuder på kaffe med Levanders hembakade bröd, det uppskattas. Theo passar på att festa på kattmat när inte husse och matte ser det.

15/6 De vilda blommornas dag! Det känns lite konstigt  att vara besökare och inte ledare. Vi åker till Eksjö och följer med Allan på hans tur ut i naturen. Det är en fin och lärorik promenad som vi avslutar i Fobo:s trädgård. Ser en trevlig utställning och köper några antika ritsmått i handelsboden. När magen ropar efter mat så bjuds vi, mot en liten slant, på nygräddade rårakor med lingonsylt.

18/6 Plus elva grader och dis. Dags att slunga honung, ett slavgöra. De stora ramarna innehåller honung seg som kåda, knappast rinnande. Sätter en omgång mjöd. Första jordgubbarna plockas till kvällsmat.

21/6 Tommy snickrar skylthållare som jag målar med engelskt rött. Vi får besök i Örtagården, fyra personer köper plantor. Fiskmåsen, som kommer varje dag och tigger mat, utfodras med kattmat och bröd.

27/6 Plus tolv grader och dimmoln under morgontimmarna. Jag sätter etiketter på burkarna och flaskorna, silar vinäger och sätter tinkturer. Tornseglarna besöker margarinlådan och fiskmåsen har slagit sig ner på taknocken. i morgon är det Tommys födelsedag. jag bakar en chokladkaka och plockar in Rose de Recht. Det småregnar.

29/6 Tretton medlemmar från Kalvkätte trädgårdsförening i Hultsfred är här på guidad tur i Örtagården. Plantor byter ägare.

30/6 Buteljerar timjansirap, citronmelissirap och silar granskottssirap.

 


Tillbaka