JULI

 Tommy hittade en häckning av berguv i kommunen. Ungens ålder ca 12 v. Berguv Bubo bubo

Berguven är Europas största uggla med en vingbredd upp till 160 cm. Den jagar främst i skymningen och gryningen och  födan består främst av råttor och sorkar, men också av hare, igelkott och olika sorters fåglar. På dagen sitter uven upprätt intill en trädstam eller i en bergsklyfta.

Berguven lägger vanligtvis 2-3 ägg i mars – april och honan ruvar dem i 34-36 dygn. Ungarna lämnar boet efter 5-7 veckor och blir flyfärdiga efter omkring 2 månader. Innan dess vandrar de runt kring boets närhet. Bara en kull per år förekommer.

Berguven är fridlyst.

 

 


1/7 En strålande dag. Tommy brer smörgåsar och fyller på kaffe i termosen. Han skall ut och leta väktararter. Jag plockar fläderblommor och sätter en omgång av Hyllemors flädersaft. Annika i Backen kommer hit i sällskap med väninnan Elvy. De botaniserar bland medicinalörterna och försöker artbestämma dem, utan att kika på skyltarna. Roligt att få besök, speciellt av Annika, som är en behaglig kvinna. Lovar att hon skall få krapprot.

5/7 Drygt sjutton plusgrader och strålande sol. Jag gör etiketter till mina tinkturer och Tommy plockar fläderblommor som han lägger till torkning. Passar på att plocka mynta, citronmeliss och järnört och hänger upp i små buketter. På eftermiddagen åker vi till Boaskögle med honung, lavendelsocker, recept och en burk Farmors läkesalva.

11/7 Sammanlagt har vi fått sjuttiosex mm i regnmätaren. Jag sätter flera tinkturer och oljor, gör sirap på rosenblad, silar dragonvinäger och hjälper Tommy att tappa honung på burkar. Det kommer e-mail från Skansen med förfrågan om fröer.

17/7 Magnus här på några semesterdagar. Skickar fröer till Skansen. Träffar på Storgrodan i Häxans örtagård. Gammelsnoken ligger och solar sig bakom ladugården. Fiskmåsen sitter på taknocken och spejar efter mat. Jag lägger ut bröd och kattmat som han låter sig väl smaka. Tommy åker ut och letar efter väktararter.

Under dagen har jag kokat Änglasylt av äpplen och kvanne. Den är uppskattad av de flesta.

19/7 I går var vi i Åsaka och hälsade på Dennis och Yiming, Magnus är lycklig över att få åka i Rovern med Dennis. En fin dag, vi var inte hemma förrän sent på kvällen. 

Beställning av sex stycken presentkorgar, som skall vara tackgåvor till en avgående styrelse. Plockar hjärtstilla och kattmynta, som hängs på torkning. 

21/7 Varmt och klart väder. Tommy slåttrar i ängen, jag plockar hallon och Magnus drömmer om att få äta dem. Skansen skickar fribiljetter och Skansen-boken, som tack för frön. Det uppskattas verkligen, böcker kan man aldrig få nog av. Hoppas att vi kan använda biljetterna också. Efter middagen åker Magnus hem till Taberg, Dennis ringer från Gotland dit han och familjen åkt på semester. De är förtjusta i ön, som vi anser vara paradisisk.

22/7  Tommy ut för att leta väktararter. Ger inget resultat, i stället  hittar han ett berguvbo med en unge. Så fantastiskt, han är upprymd då han kommer hem och visar bilder som han tagit på ungen. En av bilderna ligger på den här sidan.

Ställer till ett kok med fikonmarmelad och ett med viltgelé. Sätter etiketter på alla burkar och flaskor. Krukar  in knölvial, hjärtstilla, kattmynta och kransborre. På kvällen är Tommy på styrelsemöte med ornitologerna. Plockar klarbär till Saras klarbärssylt med mandel och konjak. Provsådderna med getruta och silversalvia har kommit upp. Solros och skålört blommar och lyser i skymningsljuset.

25/7 Tommy klipper gräset och jag vattnar alla krukade växter. Sår bolmört till nästa års blomning. Dennis, Yiming och Yangyang tittar förbi på väg hem till Åsaka. De verkar glada och avslappade, säger att semestern har varit skön. Skickar med Yiming ett antal plantor som hon vill sätta i sin örtagård.

31/7 Veckan har varit varm  med åska och regn. Slåttern vid Kyrkoruinen är avklarad, åtta personer deltog. Jag lägger de torkade kryddorna på burkar och silar tinkturer. Plockar klarbär och hallon som jag fryser in. Tommy lägger gräs på landen i Köksträdgården och snyggar till gångarna i Örtagården. 


Tillbaka