AUGUSTI

Besök av Örtakurs
Jag vet att du sträcker, du djärva Chelone, 
din skarlakanslängtan mot kvällens måne, 
den vandrande blomman på bergens bryn. 
Jag vet att du lyfter din lykta, Monarda, 
ur skuggan vid brunnen med önskan att varda 
som ett av de brinnande blomstren i skyn.
 
Nu klingar en vindstöt och flöjlarna gnälla, 
och eldrosen skyndar att skruden fälla, 
som skrämd av förgängelsens första fläkt. 
Men vis Oenothera står klarögd och vaken 
och aktar på lågan i ljusastaken, 
att brudgummen icke må finna den släckt.

 

Ur "Systrar i lustgården"   av Erik Axel Karlfeldt


1/8 arton plusgrader och klarblå himmel. En partiell solförmörkelse inträffar klockan tjugo minuter i elva till tjugo minuter i tolv.

5/8 Efter flera dagar med hård blåst och kraftiga regn röjer vi i örtagården. Vi skär ner och rensar bort allt som trasats sönder och binder upp de växter som går att rädda. Jag snyggar till i Lillstugan inför kvällens besök från Åseda. Det är fjorton intresserade och kunniga deltagare från en örtakurs, (kallad Vivis örtakurs) som vandrar runt. Vi smakar, känner och luktar på örterna och många kluriga frågor ställs. Vi dukar långbord i vardagsrummet så alla får plats att dricka kaffe med gott hembakat bröd. Jag tackas med en Lena Linderholms-skål, fylld med vackra blommor från Vivis lustgård. 

8/8 Hälsar på hos våra skådarvänner Ingrid och Alf och får veta att  Ingrid är sjuk. Vi stannar en stund för småprat, tittar på den nya Skedeboken som Alf skrivit. Han skänker oss ett exemplar och vi blir mycket glada. Det är en stor och generös gåva.

Två besökare i Örtagården. På kvällen kommer Lars A. för att diskutera Tommy, ämnet är förstås rödlistade arter. Tackmail från Vivis örtakurs i Åseda.

11/8 Vi har övernattat hos Yiming och Dennis för vidare färd till Dals-Rostock och den fantastiska Örtagården. Regnet står som spön i backen men vi har stövlar och paraplyer så ingenting kan hindra oss från att njuta av alla örter. Jag köper tre röd rudbeckia, tre muskatellsalvia, två stenkyndel, jättestjärnlök och timjan. En rundvandring i det stora hembygdsmuseet och studier av torkade medicinalväxter, är en upplevelse. Passar på att köpa Kerstin Ljungqvists vackra vykort. Hennes bok har jag redan och använder den flitigt. Vi dricker kaffe i den gamla brunnspaviljongen och trivs storartat. På hemvägen tittar vi in hos Dennis och Yiming och ger dem växter från Dals-Rostock. Tillbaka i Lemnhult klockan åtta på kvällen. Katterna möter oss på verandan och hälsar lyckligt.

16/8 Hemma från Smålands floras årsmöte på Stora Segerstad. Lämnade sex presentkorgar som verkade bli uppskattade. 

Plockar frön av jättespärgel, lindådra och linsnärja då vi kommer hem. Ordnar med fröförsändelser som skall skickas i morgon.

20/8 Tommy slår i ängen och jag gör en äppelpaj och kokar vaniljsås till förmiddagskaffet. Efter lunch hägnar Tommy i Lunden. Skördar potatislök, mynta och malva, plockar humle och lägger på tork till te och humlekuddar.

28/8 Tolv grader varmt. Vi packar kaffekorgen och drar iväg till Halländeviken. Till all lycka hittar vi kantareller och Karl-Johansvamp. En blåsig men skön dag som avslutas med skörd av Orobanchefrön i Slåtterängen.

31/8 Till Reppekäll där vi besöker offerkällan och provsmakar vattnet, som visar sig vara kallt och gott. Vi tittar på runstenen vid vägkanten och lite senare konstaterar vi att klätten blommar. Vidare till Bankeberg där vi inte kan motstå det vitblommande kungsljuset. Några frön följer med hem. Kaffepaus vid det vackra Strömmahult.

Väl hemma slungar vi färdigt ljunghonungen, alltid en pärs då den är seg och har svårt att "släppa taget".

 


Tillbaka