SEPTEMBER

Rymden svalnar, träden tänder

eldens färgspel i sitt hår.

Praktfull flyr en dag i sänder.

Höstdagjämning försiggår.

Arbetsveckor återstår.

 

September ur Årets dagar


1/9 Tolv grader varmt och halvmulet då vi åker till Repperda äng för att leta reda på senblommande fältgentiana. Det är ganska rikligt med blommande örter i största allmänhet men det känns speciellt roligt att se så många kraftiga fältgentianor. 

Hemma igen tar Tommy hand om den silade honungen och gör rent slunga, sil och hinkar som vi har använt. Jag skördar persilja som torkas till höstens persillado. Bakar kardemummabullar till kaffet. Frysen krånglar.

5/9 Till Vivi i Åseda och lämnar frön och en bok om fröodling, som jag har fått låna. Lämnar honung och rosenflockel till Gerd och Rune. Kokar klarbärssylt.

6/9 Nästan elva plus och ihållande regn. TOMTSKÅDNING! Dagens resultat är det sämsta någonsin. Solen skymtar någon enstaka gång. Kontrollerar potatislöken.

11/9 Skördar humle och lämnar en del rankor till Gerd och Malin. Gerd gör en krans åt oss som skall hänga på ytterdörren, läckert. Tommy rensar bort mossa från taket. Vi flyttar lager, rosmarin, olivträd och fikon till verandan. det underlättar nödvändig täckning när det börjar bli kyligare.

16/9 Vi tappar upp honungen och plockar äpplen. Tommy gräver om komposten och jag tar upp potatisen. Gunvor kommer hit med kvitten som jag skall koka gelé av.

22/9 Höstdagjämning, vi klär och sätter upp feststången. Sätter ett fång färgsprakande blommor och grönsaker i en stor syltgryta nedanför stången, ser festligt och inbjudande ut.

27/9 De senaste dagarna har vi hunnit med en hel del. Tommy har plockat mängder med kantareller som jag har syltat. Han har tagit bort vinbärsbuskarna, jag har plockat kvitten hos Linda och Mathias, kokat gelé och plockat med äpplen. Gemensamt röjer vi i Örtagården och bär in krukor för vinterförvaring. 

Ryttlande tornfalk i Trollebo och cirka hundra grågäss i sjön. Plockar tranbär och kantareller. Bakar äppelpaj. Lisbet och Günther hälsar på.

30/9 Tommy gräver om och planterar på nytt i rabatten framför verandan. Jag plockar ihop och bär ner övervintrarna för nedgrävning i kryddgården. 


Tillbaka