OKTOBER

Äkta fläder Sambucus nigra
Flädern, hvars medicinska egenskaper varit kända sedan den grekiska forntiden, är en 3 - 6 meter hög buske, som förekommer i vårt land vild i de södra delarna, förvildad upp till  Mälaren. Den är inte nogräknad på jordmån.
 
Bären mogna från slutet af september till början af oktober och antaga då en glänsande svart färg. 
 
Saft af fläderbär driver svett och är nyttigt för ros, fluss, gikt och utslag. Mosade bär äro brukbara till omslag. Dock äro de skadliga för höns och andra fåglar.
 
Förutom till läkemedel kunna de mogna bären användas i hushållet till soppor och tillagas härför på samma sätt som blåbär. Anrättningen är mycket smaklig, närande och hälsosam.
 
Fritt efter J. Henrikssons Sveriges medicinalväxter

4/10 Nästan sju plusgrader, blåsigt och mulet då vi hämtar Gerd och åker till Taberg. Magnus fyller fyrtio år och vi är bjudna på ett sjudundrande födelsedagskalas. Dennis och Yiming kommer från Trollhättan och uppvaktar med en bärbar  DVD-spelare. Vi har köpt en digitalkamera och en blomma. Vänner och gamla bekanta dyker upp med blommor, pengar och presenter.  En rolig dag med trevliga människor och mycket gott att äta och dricka.  Det visar sig att Magnus firar i dagarna tre.

7/10 Tidig och kylig morgon. I dag är det dags för långkalsonger och fibertröja eftersom vi skall till Öland och plocka bär. Det blir en fantastisk dag, Tommy skådar fågel, enorma flockar med tranor sträcker över ön. Prutgäss och vitkindade gäss betar på ängarna, sida vid sida. Vi hjälps åt att fylla våra medhavda korgar och hinkar med slånbär och nypon. Aldrig smakar lunchen så gott som på Öland. 

Väl hemma igen så kommer Lars A. på besök med frön av finnögontröst, som Tommy skall provså. Jag sätter slånbärssaft.

12/10  Morgonen är disig men ljummen. Hämtar humlekuddar hos Gerd som jag fyller med humlekottar, lavendel och rosenblad. Örterna har jag valt för deras sömn- och rogivande verkan. Det är vackra och välgjorda kuddar som passar bra att ge bort som julklapp. 

Evelina, bonus-barnbarnet, fyller elva år och Tommy uppvaktar henne på eftermiddagen. Jag kokar sylt och saft som skall med till föreläsningen i Allianskyrkan. Vi viker påsar och fyller med olika torkade medicinalörter. 

14/10 Föreläsning inför ca etthundra åhörare. Har med mig olika produkter som är tillverkade av växterna i Örtagården. Provsmakning som är omtyckt

17/10 Tommy har skurit ner brudspirean vid Lillstugan. Jag tar in rosmarinplantorna. En åhörare från Allianskyrkan ringer och beställer flera burkar av Saras klarbärssylt och av Änglasylt som, bland annat, är gjord  av färsk angelika. Plockar två backar av Norhagenäpple. Tommy hugger ner korgvidet vid hästhagen.

22/10 Jag har plockat samman alla textilier, böcker och tavlor i Lillstugan för förvaring inomhus under vintern. Skickar tre humlekuddar till Gomes de Piña. De skall bli julklappar till hennes mor och syskon. Vännerna Lisbeth och Günter kommer för en tår kaffe och lite småprat. Lennart O. ringer och berättar att han snart skall in för operation på Eksjö lasarett. Vi hoppas att allt går bra och önskar honom ett snabbt tillfrisknande.

29/10  I dag blåser det friskt och tunga regnmoln drar över oss. Tommy sågar ner två körsbärsträd i frisktängen. Jag skördar grönkål och mangold som Gerd skall få. Skickar kattmynta till Essut. Arkivkväll i Sockenstugan.

31/10 Snö! Plockar in textillådor och böcker från Lillstugan. Vi hjälps åt att täcka alla äpplen som skall övervintra i Farmors kammare. En gåsflock drar söderut, över Hästhagen och Boatorps björkdunge.


Tillbaka