NOVEMBER

 
Tungt suckande i höstlig kväll 
Drar stormen genom höga furors kronor 
Och rasslande för vindens brus 
Sig böja stolta granars täta grenverk 
Omskakad som av frossa tärd 
Blir björk och asp och al och rönn 
Dess sista bladverk gulnande till marken faller 
När sommarn flytt sin kos och regntung sky 
Nu drar i hastigt lopp utöver himmel grå.

 

Ur Poesi och Prosa av Torin Hansson

 


1/11 Fem minusgrader och klar himmel. I dag deltar vi i ornitologernas artrally, som går i dagarna två. Vi stannar till vid Upplandatornet där vi träffar på Knut Axelsson med hustru och svägerska. Passar på att köpa fågelfrö på Granngården.

4/11 Klarblå himmel och två minusgrader då vi går Tallebergsrundan. Ett Viggenplan har flyguppvisning och vi får se en looping efter looping. På hemvägen noterar vi fyra ormvråkar och en större hackspett.

6/11 Dis och dimma. En kungsörn på låg höjd över tomten!! Tommy lägger ut på Svalan. Vår etthundratredje tomtart, en tung obs. enligt Bengt Stridh, en alldeles fantastisk upplevelse, enligt mig.

Tommy gräver upp dahliorna, sätter på vinterdäcken och ordnar i köksfarstun. Jag tvättar gardiner, städar och lagar mat. Oleandern blommar.

12/11 Plus fem grader, grått och disigt. Vi städar i trädgården. Plockar nedfallna grenar som Tommy maler sönder i kompostkvarnen. Planterar våra hemsådda julrosor under gullregnet och sår finnögntröst och fältgentiana.

15/11 Åtta plusgrader och regn då vi åker till Lunds universitet. Idag firar vi Lunds Botaniska Sällskap som fyller 150 år. Ett ärevördigt sällskap måste man säga. Intressanta föreläsningar, bla berättar ett gäng doktorander om resultaten av deras pågående forskning. Blir bjudna på lunch och kaffe under dagen. Vi passar på att köpa litteratur. Åter i Lemnhult vid niotiden på kvällen.

20/11 Hämtar ett bokpaket hos Matmäster i Korsberga. På kvällen hämtas jag av Malin och Gerd, till en trivselkväll på Nya Ogräset i Vetlanda. Inga, Veronica, Heléne, Malin, Gerd och jag deltar. Vi gör blomsterarrangemang i parti och minut, jätteroligt! Jag köper en äggkorg och en fågelbur i trådarbete. 

24/11 Putsar fönster därefter en tur till Grönskog, skönt att komma ut och röra på sig. Då vi kommer hem ser vi åtta sidensvansar som sitter och kvirrar i Stora Körsbärsträdet. Min spikmatta har kommit och har testats  av både mig och Heléne. Skickade med henne granskottssirap som skall lindra hennes hosta. I morgon kväll har vi arkivarbete i Sockenstugan.

28/11 Plus fyra grader och gråmulet. Vi tar en tur ut i skogen och plockar mossa, lingonris och revlummer till en krans och till utsmyckning runt julhyacinterna. Tommy blir hängig framåt kvällen, halsont, snuva och huvudvärk.


Tillbaka