DECEMBER

Vintern kommer, blötsnön häller 
över vägen hela spår. 
det är jul det närmast gäller, 
sedan slutar detta år. 
Klockan tickar, tiden går.

 

 

Årets dagar 1973 "December".


4/12 Har drabbats av pyssellust och tillverkar strutar, lusbollar och julgranskarameller i olika fasoner. Använder notpapper, gamla dokument och foton från anno dazumal, allt kopierat naturligtvis. Pyntar med spetsar, pärlor, band och annat flärd. Klipper ut hjärtan i tunn plåt och "rostar" dem i ättika. Varför betala dyrt i inredningsbutiken om man kan tillverka dem själv? Det är ju inne med shabby chick-stilen.

7/12 Gerd, Malin, Gunvor, Edvin och jag är i Sockenstugan och tillverkar julgransprydnader och dörrkransar. Malin bjuder på glögg med mandel, russin och hembakade pepparkakor. 

10/12 Botanistträff med arton Vebsmedlemmar. Margaretha Edqvist kommer från Nässjö och talar om Smålands Flora, visar bilder på väktararterna och bjuder på tårta. Ett sätt att fira årets Linnépris som delades ut till Smålands flora av Smålands Akademi. Tommy presenterar året som gått i bild och tal. Kaffe med dopp och därefter frågesport. Majvor har satt ihop frågor med hjälp av sitt herbarium. Tanken är att vi skall känna igen och namnge ett tjugotal pressade växter. Vinnare blir Tommy och Margaretha som får dela första priset.

11/12 Minus två grader och snödis. I kväll är det dags för Lussekaffe med Vetlandaornitologerna. Då vi kommer till Nävelsjö möts vi av brinnande marschaller längs den smala snötäckta vägen. Månen har gått upp och över oss hänger björkarnas rimfrostiga tunna grenar. Det är som att gå under en tunn, lysande knypplad slöja, prydd med glittrande snökristaller. Lars-Gunnar F. står för underhållningen, han sjunger Dan Andersson och framför dikter, skrivna av Pelle Näver.

12/12 Till Sportklubbens Luciafest i Sockenstugan. Vi hälsar på släktens yngsta medlem, lilla Tilde, sex månader. En mängd lotter hamnar hos oss men någon större tur har vi inte. Till slut vinner Tommy i alla fall en påse lussekatter så vi blir inte helt lottlösa. Träffar Inga Th-W., som är intresserad av hembygdsvård och historia. Jag påminner henne om kommande arkivkvällar och hon skall försöka ställa upp.

18/12 Temperaturen är på nollpunkten i dag och ett tunt molntäcke skymmer solen. I syrenbersån letar en  bofink efter något ätbart. Jag plockar in enris och sätter i mässingskrukan som står på gamla skåpet. Ett rött pärlband och mina hemgjorda rostiga plåthjärtan skall pryda riset under juldagarna. Tommy ordnar en julgran som får stå i sand i en zinkhink eftersom vi inte hittar den gamla julgransfoten. Riktigt snyggt, faktiskt.

21/12 Dennis kommer och visar den nya miljöbilen, en liten Chevrolet. Vi tar en provtur till Tomtens brevlåda i Boaskögle. Yiming och Yangyang åker till Kina i dag och stannar över det kinesiska nyåret. Efter middag och kaffe åker Dennis hem till Trollhättan igen.

22/12 Blåsigt och mulet väder. Idag kommer Magnus hem för att fira jul och nyår i Lemnhult. Carina ringer och meddelar att han är på väg. Svartmesen besöker fågelmataren och plockar i sig hampfrön, den verkar ganska orädd. Vi hittar nässelsnärja i Folkatorp.

24/12 Julafton, snön ligger vit på taken....! Elmar och Corinna här med julgåva. På kvällen kommer tomten med klappar till alla som varit snälla hela året. Pölsan blir utan.

28/12 Kall natt och morgon, minus åtta grader och klar himmel. Vi åker till Boaskögle och dricker julkaffe. Magnus är klädd i kostymen som han köpte till sin födelsedag. Väldigt snyggt. Tommy är lycklig som får frossa i Gerds alla goda kakor. Han beklagar sig lite över bristen på bakverk vid sitt eget bord. "Bara köpta pepparkakor som dessutom är trasiga...."

31/12  Fyra minusgrader och grå himmel. Årets sista dag, det är hög tid att sammanfatta det år som varit och försöka förstå varför saker och ting blivit som de blivit. Vad har vi lärt oss av dagarna som gått, har våra liv tillförts något, har tillvarons pluskonto ökat? Vet vi vart vi är på väg? Många frågor men få och vaga svar.

Under dagen förbereder vi nyårsaftonens sena middag, potatisgratäng med filé och vitlökssmör. Desserten blir hallon med lättvispad grädde och små mandelkakor. Vid tolvslaget njuter vi av en mogen stiltonost, hasselnötter och ett glas gott portvin. Mörk choklad, frukt och nötter är också framdukat, förstås. 

 


Tillbaka